Vilken utbildning ska jag välja?

04 apr 2021
Fråga:
Hej,
jag har sjungit solo och i kör, bl.a. opera. Jag har pluggat till gymnasieingenjör nu i 1 år, men vill göra något inom musik för att inte gå miste om att ha fått chansen att utforska mitt musikaliska intresse. Jag vill gå en 1-2 årig utbildning där jag kan få sjunga opera och kanske lära mig spela gitarr. Jag har inte någon direkt tanke på att jobba med musik eller vidareutbilda mig inom det på högre nivå. Men jag vill inte gå händelserna i förväg och inte ge mig själv chansen att utforska mitt intresse inom musik.


En sångare rekommenderade Vadstenas opera akademi. Jag vill gärna hitta mer info om sakerna och hade verkligen uppskattat hjälp med det här.

Ha det så bra!
Hälsningar,

Svar:

05 apr 2021

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av opera! Du kan hitta några utbildningsalternativ här: https://allastudier.se/utbildningar/utbildningar?q=opera.  Men det allra bästa är nog att göra som du har gjort och fråga någon som är i branschen. Det är ju inte en jättevanlig utbildning så det kanske inte finns så många alternativ nära dig. 

När du har några alternativ så kan du gå in på skolornas egna webbplatser och läsa mer om utbildningarna. Du kan också kontakta skolorna med dina frågor. Behöver du prata med en studie-och yrkesvägledare så är riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på den skola du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun. En vägledare kan dock inte rekommendera en utbildning utan bara stötta dig i ditt eget val. Det är bara du som kan veta vad som blir bäst för dig. 

Lycka till!/Petra,SYV