Kan jag ta ut en examen?

09 apr 2021
Fråga:
Hej,

Jag har lite frågor och funderingar över mina gymnasiebetyg. Efter gymnasiet så gick jag ut med ett samlat betygsdokument år 2013 då jag på grund av sjukdom inte kunde slutföra någon enstaka kurs. Efter gymnasiet la jag studierna på hyllan och fokuserade fullt på jobb och kärriar. Ett par år senare tog jag upp studierna igen och började läsa in kurser igen på komvux. Jag har därför både betyg i gamla och nya kurser. Redovisar nedan mina betyg som jag har läst under åren.

Totalt lästa poäng gymnasie och komvux: 2800p

Jag har inte fått någon gymnasieexamen/slutbetyg utfärdat än. Min tanke är nu att börja studera på universitet/högskola till hösten. Vet att när jag var i kontakt med min SYV på min gamla gymnasieskola upplyste hon mig om att jag inte fick ta med alla kurser i min gymnasieexamen? Min fråga är nu, räcker dessa kurser för att utfärda en gymnasieexamen? I min värld så borde det räcka till? Om inte hur många poäng behöver jag läsa in?Svar:

12 apr 2021

Hej,

När du läser på Komvux med målet att få en gymnasieexamen är det viktigt att du tillsammans med en vägledare på Komvux gör upp en studieplan som du sedan följer. Vissa kurser måste finnas med för att du ska få gymnasieexamen och vissa kan du välja fritt. Men du måste få din studieplan godkänd av rektorn på Komvux så att du vet att du kan få ut din gymnasieexamen när du är klar. 

Ta kontakt med Komvux så kan de kolla på dina betyg. Kanske har du redan en gymnasieexamen du kan ta ut? Kolla även upp att du har de kurser du behöver för att vara behörig till den utbildning du vill gå på högskolan.

Lycka till med studierna! /Petra,SYV