Inriktningar på Biomedicinska analytikerprogrammet

12 apr 2021
Fråga:
Hej! Jag håller på att göra universitetet val. Jag ansöker till Biomedicinska analytikerprogrammet men jag ansåg att det finns två inriktningar i några universitetet att välja redan nu och i andra båda inriktningar ingår i programmet. Liksom laboratorisk och klinisk fysiologi inriktning. Min fråga är vad är fördel och ned fördel med att plugga på en inriktning och att plugga på båda. Min andra fråga är efter examen, som Biomedicinska analytiker utan inriktning kan man då jobba på båda laboratorisk och klinisk fysiologi inriktning, kräv det inriktningar på arbete marknaden eller det är tillräklligt med Biomedicinska analytikerprogrammet eftersom det inhåller båda?

Svar:

13 apr 2021

Hej,

Ja, det stämmer. Biomedicinska analytikerprogrammet har två inriktningar, laboratoriemedicin och klinisk fysiologi.  Som biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi blir du expert på olika typer av fysiologiska undersökningar. Efter utbildningen kan du till exempel välja att arbeta inom olika fysiologiska specialiteter såsom klinisk fysiologi, neurofysiologi eller nuklearmedicin

Som biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin blir du expert på avancerade laboratorieanalyser som utförs på ett biologiskt prov. Efter utbildningen kan du välja att arbeta inom de olika laboratoriemedicinska specialiteterna såsom mikrobiologi, transfusionsmedicin, immunologi, kemi, patologi och genetik.

Läs på om de båda inriktningarna och fundera på vilken som intresserar dig mest. En del högskolor /universitet har program där man väljer inriktningen när man söker och i andra väljer man senare. Om du är osäker kan du ju välja ett program där man väljer inriktning senare. 

Lycka till! / Petra,SYV