Hur blir jag lärare snabbare?

16 apr 2021
Fråga:
Hej!

Jag är 28 år gammal, fyller 29e i sommar och har under många år velat fram och tillbaka i vad jag vill utbilda mig till. Jag har precis avslutat en 2 årig YH utbildning, men börjar bli osäker på om det är detta jag vill.

Jag funderar på att börja studera till gymnasierlärare istället, vilket är en 5 år lång utbildning. Jag kommer bli klar när jag är 34 år gammal och undrar om det kommer vara svårare för mig att hitta jobb på grund av min ålder? Jag är inne på att läsa till spanskalärare då jag redan pratar spanska efter år utomlands. Jag har redan 30 poäng i spanska och undrar om det finns möjlighet att tenta av spanska 2/B på universitetsnivå så kanske jag kan spara in ett år/60 hp på det sättet?

Svar:

18 apr 2021

Hej,

Nej, det kommer högst troligen inte bli svårt för dig att hitta jobb för att du är 34 år gammal. Det är ingen ovanlig ålder att söka jobb i och är många gånger en fördel framför yngre. Du kan välja att bli gymnasielärare gnom att gå KPU (Kompletterande pedagogisk utbildning) om du hellre vill det. KPU) vänder sig till dig som redan har högskolestudier i de ämnen som undervisas i svensk skola. Genom KPU kan du komplettera dina tidigare studier och ta ut en ämneslärarexamen. Då läser du först in spanskan och söker sedan till KPU. Man kan dock inte tenta av högskolekurser så det går kanske inte så mycket snabbare i ditt fall. Men lite snabbare tack vare att du läst spanska innan.

Vänligen/ Petra,SYV