Hur får jag behörighet till högskolan?

06 maj 2021
Fråga:
Hej
Jag är 23 år. Jag gick aldrig gymnasiet. Nu har jag börjat fundera på att eventuellt börja på högskola i framtiden och behöver gymnasiebetyg. Jag hoppas på att gå biologi eller marinbiologi och misstänker att det inte räcker med grundläggande betyg, kommer även behöva gå naturvetanskapliga kurser. Det kommer vara svårt att få ekonomin att gå ihop om jag fysikt måste gå i skolan varje dag och kollar nu efter en distanslösning så man kan göra det hemifrån. Vilka möjligheter finns och vilken linje behöver jag gå för att kunna sedan söka på högskolan t.ex till biolog eller gör man komvux först och sedan en förberedande naturvetenskaplig utbildning på högskolan? Upskattar all hjälp jag kan få :)

Med vänlig hälsning,

Svar:

07 maj 2021

Hej,

Vad roligt att du vill börja plugga! Börja med att kolla upp behörigheten för de program du vill söka till. De kurser som krävs för marinbiolog till exempel är Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 och det får man från Naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur. 

Du kan läsa på distans via Komvux/vuxenutbildningen i din kommun så ta kontakt med dem för att planera dina studier där. 

Lycka till! /Petra,SYV