Vad krävs för att läsa på högskola?

10 jul 2021
Fråga:
Hej
Jag har sjuksköterskeutbildning gick ut 99. Vill nu läsa upp till kandidatexamen. Vad gäller? Vad behöver jag o var kan man läsa ?/Med vänlig hälsning,

Svar:

12 jul 2021

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Om du inte har grundläggande behörighet från gymnasieskolan måste du komplettera din utbildning genom studier på kommunal vuxenutbildning, komvux, eller på folkhögskolan. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas.

Fundera på vad du vill läsa och vad du vill göra efter din utbildning innan du väljer vad du ska studera. Saknar du något är det bättre att läsa in det du saknar än att begränsa dig till den behörighet du redan har och välja något som inte känns helt bra.

Lycka till! /Petra,SYV