Hur kommer jag in på högskolan?

19 aug 2021
Fråga:
Hej,

Jag har en fundering. Jag känner att jag kommer nog aldrig komma in på Universitet eller högskolan, då mina meritpoäng och högskoleprov är så låg. Jag har en sån dålig självkänsla kring det hela - det stressar mig samt får mig att må så dåligt. Jag har presterat och kämpat mig genom Komvux. Mina gymnasiebetyg från Gymnasiet var inte det bästa. Jag har aldrig kämpat mig genom för mina studier så mycket som jag har gjort dem senaste åren. Och det verkar som att det inte är tillräckligt nog för att vidare utbilda mig till högre utbildning. Jag är 28 år och fortfarande inte har en stabil utbildning, det har påverkat mitt självförtroende och ifrågasatt mina kapacitet flera gånger. Faktumet att jag kommer vara 30 + innan jag är en stabil utbilda person, har påverkat på hur jag ser på mig själv. Jag ångrar och önskar jag presterade mer i gymnasiet - men saker och ting sker för en anledning. Idag kan jag inte säga att jag har jobbat 3 år i rad för att kunna söka till rell kompetens eller alternativ urval. Allt känns så trist. Jag skulle gärna vilja utbilda mig till sjuksköterska då jag redan är utbildad undersköterska via komvux. Men hur mina chanser i livet är uppbyggd tror jag nog inte att det kommer hända. Det här var absolut ingen fråga, men lite tips och råd på hur jag ska fortsätta anstränga mig för att nå mitt mål, skulle det kännas bra.

Hälsningar

Svar:

26 aug 2021

Hej,

Vad tråkigt att det känns motigt just nu! Men många är i samma situation och du har alla möjligheter att komma in på högskolan bara du fortsätter att kämpa.

Om du inte har tillräckligt för vad du vill göra efter gymnasiet så kan du skriva prövningar på Komvux/vuxenutbildning för att höja betygen och du kan också skriva högskoleprovet flera gånger och komma in genom det.

Det som ger mest poäng är om du läser upp dina lägsta betyg till så höga betyg som möjligt. Meritpoäng från meritkurser är också bra att läsa. Du kan få meritpoäng för kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker. Du kan läsa mer om vilka poäng man kan få för olika kurser här: https://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx.

Behöver du ytterligare hjälp med självförtroendet tycker jag att du ska kontakta någon som kan hjälpa dig med det. Kanske en psykolog eller smatalsterapeut. 

Lycka till! / Petra,SYV