Vad krävs för att bli idrottslärare?

25 feb 2022
Fråga:
Hej! Jag är utbildad lärare i grundskolans tidigare år 1-5. Jag har jobbat som lärare sedan dess och det senaste året som enbart idrottslärare 1-3 på den skolan jag varit på de senaste 7 åren. Jag undrar om jag kan komplettera min lärarutbildningen med idrott och hälsa så att jag blir behörig? Eller är jag automatiskt behörig i idrott 1-3?
I vanliga fall på min skola är det klassläraren som har idrott med sin klass. Men detta året ville jag testa att bara ha idrott.
Men om jag vill söka mig till andra skolor. Behöver jag komplettera min utbildning då?
Är bara intresserad av F-3, inte högre åldrar.

Tack/

Svar:

28 feb 2022

Hej,

För att arbeta som lärare med inriktning mot idrott (idrottslärare) behöver man gå en lärarutbildning på högskola/universitet. Man kan antingen gå Ämneslärarprogrammet eller så kan man gå Grundlärarprogrammet, åk 4-6 och välja idrott och hälsa som profil. Grundlärarprogrammet tar 4 år och ämneslärarprogrammet tar minst fem års studier. 

Jag föreslår att du kollar upp behörigheten med de högskolor/universitet du vill söka eftersom det kan vara lite komplicerat med Lärarprogrammen och alla de inriktningar och ämneskombinationer som man kan ha. 

Lycka till! /Petra,SYV