Hur funkar ett jobberbjudande?

23 mar 2022
Fråga:
Hej
Jag är 16 årig tjej och går i gymnasiet, handel. Jag har jobbat som praktikant i Coop och chefen sa till mig att jag får jobba på sommaren hos dem.
Min fråga är när ska jag prata med honom om sommar jobbet, jag har ingen bevis om att chefen sa till mig det, tänk om han går på semester innan eller jag vet inte men när ska jag prata med honom om det tycker du, kontrakt kommer att göras, jag vet, men var ska jag hämta pappret ifrån och hur kan jag göra jobbet säkrare och laglig? Behöver jag prata med läraren?
Kan du berätta allt som behövs göras, det är första gången jag ska jobba och det är vigtig för mig!

Svar:

28 mar 2022

Hej,

Vad roligt att du fått erbjudande om ett sommarjobb! Du kan inte vara helt säker på att du har jobbet innan du fått ett anställningsavtal men ett muntligt erbjudande om arbete är juridiskt bindande så chefen var troligen seriös när hen frågade om du vill jobba där.

Jag vet dock inte på vilket sätt ni pratade om jobbet, det kanske var så att hen sa att det var en möjlighet om du var intresserad? Du behöver kanske visa ditt intresse genom att kontakta chefen och berätta att du väldigt gärna vill jobba där, berätta exakt när du kan jobba och be om att få ett anställningsavtal.

Kontakta chefen så snart som möjligt så du inte går miste om jobbet. Du kan vara ganska så säker på att allt blir lagligt då du får ett anställningsavtal men visst kan det vara bra att du frågar någon du litar på, till exempel din lärare, om tips på vad du kan be om för lön, arbetstider och annat som du funderar på.

Lycka till! /Petra,SYV