Hur får jag klart gymnasiet?

24 maj 2022
Fråga:
Hej!
Jag har en del funderingar som jag inte riktigt vet vart jag ska vända mig med.
Jag är 19 och går nu sista året på ett gymnasie i Göteborg men jag har varit sjukskriven ca 3 terminer, lite på 50% och sen på 100 mot slutet. Detta på grund av psykisk ohälsa och kronisk sjukdom. Jag mådde så dåligt så länge att jag kände att det finns inte en chans att jag hinner gå ur gymnasiet, så SYVen på skolan tog upp folkhögskola men kunde inte svara på speciellt många av mina frågor kring det.
Vad är mina alternativ? Jag har ju inget slutbetyg eller så från gymnasiet.
Jag behöver gå i skolan nära där jag bor men det är svårt att leta efter skolor. Jag behöver ju läsa upp det som saknas från gymnasiet men jag har bl. a. depression och troligen ADHD så utan motivation får jag inget gjort, därför behöver jag vara extra intresserad av nåt ämne och ha det som ett ankare. Jag är väldigt intresserad av psykologi så jag hade älskat att få lära mig om det men det känns omöjligt att hitta en skola med den inriktningen som också fyller resten av kraven. Vad är mina alternativ? Vart ska jag vända mig?
Tack

Svar:

25 maj 2022

Hej,

Vad tråkigt att du har mått dåligt! Du kan välja att läsa in dina kurser du har kvar på Komvux eller Folkhögskola. Det kan vara bra att läsa på lite om de två alternativen och fundera på vad som passar dig. 

På komvux kan du komplettera dina betyg med ämnen som du saknar helt, men även läsa upp ämnen som du redan har betyg i och som du vill höja.

På allmän kurs på Folkhögskola kan du däremot bara läsa in och upp kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. 

En fördel med allmän kurs är att samtidigt som du läser in betyg kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar. Allmän kurs har nämligen olika inriktningar. 

Du kan läsa lite mer om skillnaderna här: https://www.studentum.se/folkhogskola/grundlaggande-behorighet-8625.

Kurser i psykologi går att läsa på Komvux och folkhögskola men du får tänka på att gymnasiet består av en hel del kurser som du inte kan välja och kurserna i psykologi är bara som extra kurser.

Lycka till med valet! /Petra,SYV