Hur blir man psykoterapeut?

31 maj 2022
Fråga:
Hej! Jag vill bli psykoterapeut och jag har läst att man behöver ha en grundutbildning i högskolan samt arbeta inom vård för att kunna söka in på psykoterapeut programmet. Vad kan man jobba med och vad behöver man läsa i universitet för att bli behörig? Kan man till exempel läsa beteendevetenskapliga programmet eller finns det andra liknande program eller kurser man kan läsa. Jag vill helst läsa psykologi och inrikta mig i psykologi. Fungerar ett kandidatprogram inom psykologi för att kunna arbeta inom vården och terapi.

Svar:

01 jun 2022

Hej,

För att bli psykoterapeut ska du ha en människovårdande högskoleyrkesexamen i grunden, till exempel psykolog, läkare eller socionomexamen. Efter din examen ska du även gå en basutbildning i psykoterapi, om du går psykologutbildningen så är den redan inkluderad.

Efter detta ska du arbeta i minst två år inriktat på psykoterapi, sedan är du behörig att söka påbyggnadsutbildningen till psykoterapeut. Utbildningen brukar vara i 3 år på halvfart.

Antagningskraven kan skilja sig en aning mellan utbildningarna, kontrollera med den utbildning du vill gå vilka krav det är som gäller. Men det säkraste är troligen om du blir psykolog eller läkare först.

Vänligen/ Petra,SYV