Vad kan man göra istället för gymnasiet?

22 aug 2022
Fråga:
Hej om jag har ett barn som har tackat nej till alla gymnasie och inte vill studera gymnasie längre och vi har diskuterat och kommit överens vilka skulle ställe kan jag få ringa för informera? Alltså man måste jo ringa olika ställe där man får bidrag från och jag undrar som vilken ställe. för vilka måste jag ringa för berätta att mitt 17åriga barn inte vill studera gymansie?

Svar:

23 aug 2022

Hej,

Gymnasiet är ju en frivillig skolform och det är inte några problem att vänta med gymnasiet om man vill det. Däremot så finns det inte kanske inget er kommun kan erbjuda istället utan ni måste då själv fundera på vad han ska göra under tiden han inte går i gymnasiet. Att ordna en praktikplats skulle ju kunna vara en bra idé. 

 Man kan också välja ett lärlingsprogram som ger en gymnasieexamen samtidigt som man får lägga en stor del av sin gymnasieutbildning ute på en arbetsplats. Det kanske skulle kunna vara ett alternativ för ditt barn om ni tror att hen klarar att vara på en arbetsplats bättre än att vara i skolan?

Tänk dock på att det är hårdare krav när man är ute på en arbetsplats jämfört med hur det är i skolan med tanke på arbetstider och förväntningar från arbetsplatsen.

Kolla med er kommun om det finns ytterligare hjälp att få.

Lycka till! /Petra,SYV