Hur funkar studieuppehåll?

08 sep 2022
Fråga:
Hej, Går det att pausa sina studier på högskola för att ta igen gamla kurser man inte klarat?, vad jag förstått det kan man bara välja att hoppa av om man inte har skäl till studieuppehåll men jag skulle bara vilja pausa mina studierna tills jag klarat de jag har efter mig, kan man fortfarande tenta om kurser om man hoppat av då? och måste man söka in på skolan på nytt sedan då? hur funkar det?
eller finns det andra alternativ exempelvis gå om ett år? hur funkar det då iom att man klarat vissa kurser
Jag har tre kurser som jag skulle vilja klara innan jag fortsätter mina studier då en av dessa är en spärrkurs och jag inte vill ha dessa efter mig och det blir att man lägger tid på omtentor istället för de nya kurserna då detta bara kommer resultera i att man alltid kommer ligga efter om ni förstår, men vet inte hur det fungerar
Med vänlig hälsning,

Svar:

14 sep 2022

Hej,

Du ansöker om ett tillfälligt studieuppehåll genom det universitet eller högskolan du studerar på. Anledning för ditt studieuppehåll kan bero på olika saker. Om du är säker på att du vill fortsätta dina studier efter studieuppehållet kan du bli beviljad platsgaranti. För att få platsgaranti på din utbildning måste du ha en skälig anledning till varför du vill ta ett studieuppehåll. 

För att bli beviljad studieuppehåll med platsgaranti behöver du särskilda skäl som är godkända av universitetet. Det kan handla om sociala- eller medicinska skäl, vård av barn eller att du ska delta på något annat uppdrag som till exempel värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring.

Blir du inte beviljad studieuppehåll eller inte skickar in en ansökan har du ingen garanterad plats på din utbildning när du vill börja studera igen. Utan ansökan får du endast fortsätta dina studier där du avslutade dem i mån av plats. Vad som gäller för det universitet eller högskola du studerar på kan du läsa på respektive universitets hemsida. 

Vänligen /Petra,SYV