Hur funkar betyg på högskolan?

24 okt 2022
Fråga:
Hej! jag studerar just nu på Universitet. Jag har lite frågor angående poängsystemet.
Min första fråga är, ifall jag klarar en kurs denna termin men sen väljer att hoppa av efter jul....får jag ändå de poängen?
Min andra fråga är...ifall jag klarar hela utbildningen, räknas då mina poäng ihop med de poängen från gymnasiet? Alltså att man adderar alla poäng från gymnasiet och universitet?
Min tredje fråga är om Högskoleprovet. Räknas det med bland ens merit eller är det bara ett plus i kanten om man gör det? Har sett att man kan hamna i särskilda urvalsgrupper ifall man gjort det och sedan söker in.

Mvh

Svar:

27 okt 2022

Hej,

Du får behålla poängen från avslutade kurser. Din gymnasieexamen är helt skild från dina universitetsstudier så poängen räknas inte ihop på något sätt. Högskoleprovet räknas inte heller in i någon annan meritpoäng. Högskoleprovet är ett sätt att utöka dina möjligheter att bli antagen till en universitet- och högskoleutbildning. 

Om du gör högskoleprovet ökar dina chanser att komma in eftersom du via högskoleprovet placeras i ytterligare en urvalsgrupp. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av resultaten från högskoleprovet.

Lycka till! /Petra,SYV