Hur funkar Komvux?

21 nov 2022
Fråga:
Hej!

Jag tog examen från gymnasiet i somras med 2500 poäng. Däremot kom jag tyvärr inte in på den högskoleutbildning som jag sökte att påbörja denna höst.

Under hösten har jag därför istället gjort prövningar för att höja mina betyg i kurserna Matematik 1b, Matematik 2b och Matematik 3b i hopp om att komma in i urvalsgruppen BII. Jag har avklarat Matematik 1b med ett A och väntar på betyg i Matematik 2b.

Jag har under hösten hittat en annat högskoleutbildning som jag också är intresserad av, däremot kräver denna utbildning särskild behörighet med Matematik 3c och Naturkunskap 2. Jag läste aldrig dessa kurser under min gymnasietid och har därmed beviljats att läsa dem på komvux.

Jag har några frågor angående detta:
1. Kan jag söka utbildningar med både ett betyg i Matematik 3b och ett betyg i Matematik 3c samtidigt? Får de ingå i samma ansökan?
2. Om jag har Matematik 3b i min gymnasieexamen och läser till Matematik 3c på komvux, vilket betyg räknas då i urvalsgruppen BI respektive urvalsgruppen BII?
3. Kommer betyget i Matematik 3c ingå i min ansökan till de utbildningar som högst kräver Matematik 3b?
4. Om jag läser Naturkunskap 2 på komvux, kommer det betyget ingå i ansökan till de utbildningar som inte kräver Naturkunskap 2 som särskild behörighet?
5. Kan jag välja själv vilka komvuxkurser som ska ingå i min ansökan till högskoleutbildningar?
6. Finns det några andra problem med att läsa till Matematik 3c/Naturkunskap 2 på komvux inför ansökan till högskola?

Tack på förhand

Svar:

21 nov 2022

Hej,

Om du har Matematik 2 i din gymnasieexamen så står den kvar där. Matte 3 läggs till ditt meritvärde när du söker en utbildning som kräver den, inte när du söker andra utbildningar. Du väljer inte själv vilka kurser som ska ingå i din examen eller som du söker med till högskolan, det sker automatiskt. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. Jag kan inte se några problem med att du läser en kurs du behöver för att kunna söka till högskolan men har du fler funderingar så rekommenderar jag att du tar upp dem med Komvux.

Lycka till! /Petra,SYV