Vad krävs för att köra ambulans?

25 jan 2023
Fråga:
Hej
jag är intresserad av att söka till ambulansförare, Jag har utb undersköterska med inrikning psykiatri, jag har inte pluggat akutsjukvård.
Jag har även en barnskötarutbildning, har jobbat på Lss i 4år samt 4 år.Jobbat som behandlingspedagog på SIS ungdomshem LSU sluten ungdomsvård. Har B körkort , räcker det för mig att söka?

Svar:

30 jan 2023

Hej,

För att arbeta i ambulanssjukvården är man oftast sjuksköterska eller undersjuksköterska. För en undersköterska är vanligt att arbetsgivaren kräver att man är utbildad undersköterska med erfarenhet från akutsjukvård och mycket god körvana eller genomgången ambulanssjukvårdarutbildning med lång erfarenhet av ambulanssjukvård och utryckningskörning. Du ska ha C-behörighet alternativt B-körkort. 

Som sjuksköterska är det vanligt att man ska ha erfarenhet från akutsjukvård och det är meriterande med vidareutbildning inom ambulanssjukvård.

Du kan kolla lite på alternativen och fundera på vilken väg du vill ta. Som just förare av ambulansen tror jag att ambulanssjukvårdarutbildningen är att föredra. Det är en en eftergymnasial vidareutbildning på Yrkeshögskola för dig som är undersköterska där C1-körkort ingår i utbildningen. Kolla med skolan exakt vilken behörighet som krävs där.

Lycka till! /Petra,SYV