Hur funkar moderna språk i gymnaiset?

30 jan 2023
Fråga:
Tja jag funderar på att gå samhäll samhäll. Men mina två funderingar är för det första. Eftersom att programmet är ett högskoleförberedande program. Måste man gå högskola efter gymnasiet eller kan man fortfarande söka jobb efter gymnasie tiden är över?

Andra funderingar är att man pluggar svenska eller svenska som andraspråk 3. Kan man då välja Svenska eller ett språk som tex spanska och hur svårt blir det då?

Med vänlig hälsning,

Svar:

30 jan 2023

Hej,

Du är fri att söka jobb efter gymnasiet om du vill det. Det är dock svårt att direkt efter ett högskoleförberedande program på gymnasiet få en fast anställning då man inte har något yrke. Det är lättare att få fast anställning om du har lärt sig något praktiskt yrke på gymnasiet.

Man läser alltid svenska 3 så det går inte att välja något annat. Men du kan också läsa ett annat språk inom ramen för moderna språk. Moderna språk äralla språk förutom svenska, svenska som andraspråk, engelska, klassisk grekiska, latin och teckenspråk. Men det absolut vanligaste är att du får välja mellan spanska, tyska och franska.

Jag kan inte svara på hur svårt det blir då det är helt individuellt.

Lycka till! /Petra,SYV