Hur funkar antagningen till högskolan?

15 feb 2023
Fråga:
Hej, jag vill plugga på farmaciprogrammet. Jag avslutade mitt gymnasieprov i Bangladesh. Jag sökte på "uhr.se" mitt certifikat och de gav mig 2 på fysik,2 på kemi,2 på bio,1b på matematik. I Sverige avslutade jag svenska 1,engelska 4.Min fråga är kan jag gå till universitetet om jag kommer att comepelte svenska 3,engelska 6 och matematik 4 ? Och vad är meningen med Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %). Hur beräknar jag mitt resultat med denna metod? Samtidigt vill jag veta om "antagningspoäng" också. Hur gör man detta i mitt fall?

Svar:

15 feb 2023

Hej,

Kontakta Komvux i din kommun så hjälper de dig att se över vilka kurser du behöver läsa för att bli behörig. Meningen med Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %) betyder att 66% kommer att antas på basen av sina gymnasiebetyg och 34% kommer att antas från den grupp som har gjort högskoleprovet. Det är alltså en fördel att både ha bra gymnasiebetyg och att ha gjort högskoleprovet, men är gymnasiebetygen dåliga (men man har behörighet) så kan man ändå komma in på bara högskoleprov.

Antagningspoäng kan vara din meritpoäng från gymnasiebetygen eller poängen från högskoleprovet. Komvux kan hjälpa dig att ta reda på vad som blir din meritpoäng när du läst in den behörighet du saknar.

Lycka till! /Petra,SYV