Hur blir jag kriminaltekniker?

14 mar 2023
Fråga:
Hej. Jag undrar vad det behövs för behörighet för att utbilda sig till kriminaltekniker. Vilka ämnen behöver man behörighet i och vilket omdöme krävs? Måste jag gå på polishögskolan och jobba som polis först eller kan jag utbilda mig till kriminaltekniker direkt? Vilka skolor finns i Stockholm? Mvh //

Svar:

15 mar 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli kriminaltekniker! Då ska du gå en utbildning som heter "kriminalteknisk grundutbildning" men den kan du inte gå direkt efter gymnasiet. För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs nämligen att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten. Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis. 

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha grundläggande högskolebehörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Historia 1b eller1a1+1a2. För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. 

Polisutbildningen finns på följande fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö samt på Malmö universitet. 

Lycka till! /Petra,SYV