Vilken utbildning ska jag gå?

20 apr 2023
Fråga:
Hejsan!
Jag är intresserad av att läsa en it-utbildning och vet inte riktigt vilka som finns och har inga specifika önskemål mer än att det ska vara inom IT. Jag gick Samhällprogrammet på gymnasiet och tog studenten 2012. Därefter har jag påbörjat två andra utbildningar som inte föll mig i smaken senare. Vilka IT-utbildningar skulle du rekommendera, där jag eventuellt inte behöver studera på komvux för att komma in på. Vad är startpunkten för mig när mitt mål är att bli någonting inom it (it-tekniker)?

Vänligen

Svar:

03 maj 2023

Hej,

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv och det är därför svårt för mig att ge några alternativ eftersom det lätt blir fel om svaren kommer från någon annan.  

Du kan börja med att fundera på hur du är och vad du vill ha ut av ett arbete. När du känner till mer om det är det lättare att göra ett bra val.  Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Det är en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/. 

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV