Sök utbildning 👉

Psykologprogrammet

26 sep 2023
Fråga:
Hej! Det här hör du nog ofta men jag drömmer om att bli psykolog. Jag har 20,5 i merit och kommer troligtvis in på psykologprogrammet på mittuniversitetet nästa höst men vill utforska möjligheterna att plugga utomlands. Är det väldigt svårt att till exempel plugga i Danmark eller något övrigt land i europa för att sedan konvertera min utländska examen till en svensk. (Vill gärna ha tips på länder som har liknande kursinnehåll historiskt sett, om ni vet dvs). Jag är okej med att läsa till någon extra kurs osv osv och är villig att krångla. Medan jag väntar inför att söka till programmet och utomlands tänker jag plugga psykologi 1. Går det att eventuellt nyttja den om jag skulle plugga utomlands i eu för att skapa en utländsk kandidatexamen i psykologi. Sedan för att läsa en master utomlands.

Ett annat alternativ skulle vara läsa en termin på mittuniversitetet. Men hur är möjligheten att byta till en annan ort vid mån av plats? Hur ofta gör folk det? Måste jag söka in via betyg eller kan jag ta nåns plats under terminen?

Sen också, om jag har en examen i psykologi i EU och behöver komplettera kurser som bara erbjuds på psykologprogrammet, kan jag då söka in till mittuniversitetet, för att enbart läsa DEN kursen/ DE kurserna.

Som sista fråga, hur fungerar det mer urvalsgrupper? Om jag pluggar upp betyg i ämnen som inte behövs för programmet, hamnar jag fortfarande i B2. B2 verkar nämligen vara högre än B1 nästan alla år. Folkhögskola ett alternativ?

Just nu väldigt lost. Hur ska jag ta mig an detta? Tack så mycket för all hjälp som jag kan få!

Svar:

27 sep 2023

Hej,

Du kan studera till psykolog i andra länder men det är svårt att få legitimation som psykolog i Sverige med en utländsk examen. Är utbildningen från ett EU-land, omfattar minst fem år och innehållet liknar den svenska är det lättare att få svensk legitimation.

I vissa fall kan det gå att byta universitet eller högskola. Det brukar gå bra att byta om det program eller den kurs du läser har likadant upplägg som det program eller den kurs du vill byta till, under förutsättning att det finns lediga platser på utbildningen du vill byta till.

Ta dina frågor direkt med de universitet som är aktuella så får du mer specifika svar.

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

De som studerat vid folkhögskola utgör en egen urvalsgrupp, den så kallade folkhögskolegruppen (BF). I denna urvalsgrupp konkurrerar du med ditt studieomdöme från en avslutad utbildning vid folkhögskola och du konkurrerar alltså bara med andra som har läst på folkhögskola.

Platserna på högskolornas utbildningar fördelas i proportion till hur många som söker i respektive urvalsgrupp. Det betyder alltså att ju fler sökande det är från folkhögskolor, desto fler platser går till sökande därifrån. Folkhögskola är en liten skolform jämfört med andra skolformer, så därför är antalet sökande till universitet och högskola med folkhögskolebakgrund inte så stort.

Lycka till! /Petra,SYV