Visa allastudier.se som: Mobil

Handel i gymnasiet

10 feb 2019
Fråga:
Hej,   Jag undrar om man exempelvis kan studera på handelsprogrammet i gymnasiet och sedan efter det forsätta och studera på universitet? Om vi exempelvis tar grundlärare (åk 4-6) på Linköpings universitet så är Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/(1a1 och 1a2) och Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2) obligatoriska, men i handelsprogrammet så ingår inte alla dessa. Kan vissa kurser kompletteras exempelvis efter gymnasiet och hur fungerar det i så fall? Om jag har förstått rätt så är man behörig om man exempelvis väljer ekonomi eller samhällsprogrammet. Men finns det andra alternativ om man vill plugga till lärare? Mvh Peter

Svar:

11 feb 2019
Hej Peter, För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:
  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.
Du ska alltså välja till de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet om du går ett yrkesprogram. Du kommer dock inte att hinna lägga till både grundläggande och särskild behörighet (i detta fall  Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/(1a1 och 1a2) och Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2) till ett yrkesprogram. Då behöver du läsa in dessa kurser på Komvux efter gymnaiset.  Om du väljer ett högskoleförberedande program, vilket som helst, så blir det lättare. Då ingår alltid grundläggande behörighet och du kan använda ditt individuella val till att lägga till kurserna för särskild behörighet.  Kolla med skolan du väljer att de har de kurser du vill läsa om de inte ingår i programmet du valt. Här kan du läsa om alla program och kolla upp vilka kurser som ingår i de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Lycka till!
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön