Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Lön och framtidsutsikter för Golvläggare

Golvläggare arbetar med att lägga golv av olika material såsom linoleum, plast, textil och trä. Ett stort arbetsområde är våtrum. Det innebär att klä golv och väggar med en vattentät plastmatta. Golvläggare arbetar inomhus, på många olika arbetsplatser och har mycket kundkontakt. Noggrannhet och problemlösning är viktiga förmågor i arbetet.

En golvläggare installerar ytskikt av olika material som textil, trä, plast, linoleum och kork. Olika material kräver olika arbetsmetoder. De flesta golvmaterial består av rullar, plattor eller brädor och installeras med olika läggningsmetoder. Golven läggs ofta i olika mönster, beroende på material och kundens önskemål.

Golvläggare arbetar ofta i mindre golvföretag. Arbetsplatsen för golvläggare varierar mellan privata och offentliga miljöer, vilka kan bestå av både nyproduktion och renovering av befintliga fastigheter.
Golvläggare arbetar inomhus. Golvläggare har ofta direktkontakt med kunder som vill ha råd om till exempel material och färgval. Arbetet är fysiskt och utförs i olika arbetsställningar, bland annat knästående och det kan ingå en del tunga lyft. En god grundfysik underlättar arbetet. Det finns dock hjälpmedel som underlättar vid tunga lyft och transporter.
Grundutbildning till golvläggare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 2,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis, förutsatt att man har en komplett grundutbildning. Läs mer om gymnasieutbildningar på gymnasium.se.

Alternativa vägar
Läs mer om Golvläggare
Medellön
30 300 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Golvläggare
  • 30 300 SEK
Historisk löneutveckling för Golvläggare

Lönen för det här yrket har minskat över tid

  • 30 300 SEK
  • 32 000 SEK
  • 31 900 SEK
  • 0 SEK

Lönen för det här yrket har minskat över tid

  • 1 SEK

Lönen för det här yrket har minskat över tid

  • -100 SEK

Jobbutsikter för Golvläggare

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för golvläggare under det närmaste året. På 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för golvläggare kommer vara mycket stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Mycket goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Noggrannhet

En golvläggare behöver ha känsla för detaljer vilket innebär både teknisk skicklighet och sinne för estetik.

Serviceinriktad

Golvläggare har ofta direktkontakt med kunder. Det är viktigt att kunna ge god service och skapa goda kundrelationer.

Självständighet

Golvläggare arbetar ofta självständigt och måste kunna ta ansvar för sitt arbete.

Problemlösningsförmåga

Golvläggare arbetar i olika typer av utrymmen som ställer olika krav. Det innebär att man behöver använda sin yrkesskicklighet och problemlösningsförmåga för att skapa ett resultat som kunden är nöjd med.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest