Lön och framtidsutsikter för Audionom

Audionomer arbetar med diagnostisering, habilitering och rehabilitering av personer med skadad eller nedsatt hörsel. I arbetet ingår bland annat att utreda och bedöma hörselnedsättningar, prova ut hörseltekniska hjälpmedel och lära ut hur de ska användas. Även förebyggande insatser är en del av arbetet. Medicin, teknik och pedagogik utgör viktiga delar i
Läs mer om Audionom

Audionomen arbetar självständigt med utredning, bedömning och diagnostisering av hörselnedsättningar. Det kan handla om medfödda hörselskador, bullerskador eller andra hörselrelaterade tillstånd som tinnitus och ljudkänslighet. Audionomen arbetar med barn och vuxna i alla åldrar. Audionomen gör hörselmätningar för att utreda patientens förmåga att uppfatta

Läs mer om Audionom
Audionomer arbetar på landstingens audiologiska kliniker/hörcentraler, öron-näsa-halskliniker, inom habiliterings- och rehabiliteringsverksamhet, på privata kliniker eller som egenföretagare med konsultverksamhet. Audionomer arbetar även på företag som utvecklar hörseltekniska hjälpmedel. En del arbetar på universiteten med forskning och utbildning.
Även om arbetet till stor del är självständigt, är det vanligt att audionomen ingår i team med läkare, hörselpedagoger, psykologer och tekniker.
Utbildning till audionom finns på det treåriga audionomprogrammet på universitet och högskolor. Programmet finns på flera studieorter i landet. Det finns också möjlighet att läsa vidare på magister- och mastersnivå efter avslutad grundutbildning.
Medellön
33 600 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Audionom

Det finns 2870 anställda inom yrket Audionom i Sverige, 90% är kvinnor och 10% är män

Kvinnor tjänar 5% mer än män

  • 33 600 SEK
  • 33 700 SEK
  • 32 000 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för kvinnor inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor

Offentlig sektor tjänar 3% mer än privat sektor

  • 32 700 SEK
  • 33 800 SEK

Offentlig sektor tjänar 3% mer än privat sektor

  • 32 900 SEK
  • 34 000 SEK
  • 32 300 SEK
Historisk löneutveckling för Audionom

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 31 500 SEK
  • 31 800 SEK
  • 32 300 SEK
  • 33 000 SEK
  • 33 600 SEK
  • 33 600 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 1 SEK

Jobbutsikter för Audionom

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som audionomer och logopeder under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete.

Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete som audionomer och logopeder kommer vara stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Pedagogisk förmåga

Audionomen har ett pedagogiskt och informativt förhållningssätt i arbetet.

Självständighet

Audionomen arbetar mycket självständigt med patienter. Här spelar också den sociala förmågan in eftersom man arbetar nära patienten och behöver få en förståelse för patientens livssituation.

Kommunikativ förmåga

Förmåga att kommunicera och artikulera tydligt, det är särskilt viktigt eftersom audionomen arbetar med hörselskadade personer.

Problemlösningsförmåga

Audionomen har ett detektivarbete då det ingår många perspektiv i diagnostiseringen. För att ställa diagnos krävs ibland flera olika tester och utredningar. Teknisk kunskap är också viktig för att kunna anpassa hjälpmedlen till varje individ.

Organisationsförmåga

Audionomen behöver kunna strukturera sitt arbete noggrant eftersom man ofta har många uppgifter att hålla reda på. Under en dag träffar man många patienter, gör beställningar och programmerar hörapparater för att ta några exempel.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest