Visa allastudier.se som: Mobil

Folkhögskola

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
SökLatest questions for Folkhögskola


24 jun 2019
Flygteknik
Vilka är de gymnasiet ämne som krävr till flygtekninks utbildning?

Svar:

Hej, Utbildning till flygmekaniker finns inom gymnasieskolan på Flygteknikprogrammet. Vidareutbildning till flygtekniker finns inom Yrkeshögskolan. YH-utbildningen är idag tvåårig och behörig till den är en avslutad gymnasieutbildning samt som särskilda behörighetskrav - godkända betyg i Matemaik 2, EngeIska 6 och Fysik 1a. Lycka till!
23 jun 2019
Sjuksköterska till läkare
hej! Jag har läst omvårdnadsprogrammet på gymnasiet i Sverige och sedan utbildat mig till sjuksköterska, även det i Sverige. Mitt dröm var egentligen att läsa till läkare och efter 2 år som sjuksköterska är viljan bara starkare. Eftersom jag gått omvårdnad saknar jag matte d(4), fysik,kemi och biologi. Om jag läser upp dessa betyg utomlands och de sedan översätts till svenska betyg, kan det vara så att betygen i omsättningen sänks?  Jag menar om jag får mvg som ett utländsk betyg kan det bli så att det istället registreras som vg?   Vad kan du själv tipsa om för att jag ska kunna komma in, förutom eventuellt basår?    Mvh Zeza

Svar:

Hej Zeza, Här kan du läsa om hur utländska betyg räknas om https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Hur-raknas-betygen1/. Där kan du även hitta omräkningstabeller för olika länder. Det finns inget generellt svar utan du måste kolla upp vad som gäller för just det land som det handlar om.  Det lättaste blir nog om du läser in de kurser su saknar på Komvux i Sverige. Du kan ta kontakt med Komvux om du vill ha hjäp med att planera dina studier där. Det du har att välja på i Sverige är alltså Komvux eller basår.  Lycka till!
01 jun 2019
Från fritidsledare till fritidspedagog?
Hej!  Jag har studerat till fritidsledare på Sigtuna folkhögskola (2år). Efter att ha jobbat flera år inom skolan så vill jag bli pedagog. Vad behöver jag göra för att få den pedagogiska utbildningen och kunna få titeln fritidspedagog?   Behöver jag läsa ny utbildning? Räcker det med att läsa några kurser och i sådana vilka? Det står att fritidsledar utbildningen gav 80hp 

Svar:

Hej, För att bli fritidspedagog utbildar du dig till grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem inom universitet och högskolor. Utbildningen finns på flera orter i landet och är tre år. Du kan ta kontakt med en högskola som har utbildningen och fråga dem om din a möjligheter att tillgodoräkna dig den utbildning du redan har (eller delar av den). Det är upp till varje högskola att bestämma. Lycka till!