Visa allastudier.se som: Mobil

SFY Vård

C3L
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Tyresö
5 Terminer
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: Löpande - Tyresö

SFY Vård

SFY Vård – vårdutbildning med svenska som andraspråk

Vem passar utbildningen för?

SFY Vård är ett kurspaket för dig som vill arbeta inom vården och inte har svenska som första språk. Utbildningen börjar med en 20 veckors förberedande kurs i svenska som andraspråk med vårdfokus och fortsätter med fyra terminer på vårdutbildningen där du också fortsätter studera svenska. Utbildningen inkluderar totalt 12 veckors praktik.

Var ges utbildningen?

Utbildningen ges i klassrum på C3L i Tyresö. Under sista terminen sker en del av undervisningen på distans.

Kursinnehåll

Termin 1 – svenska som andraspråk med vårdfokus. Grundläggande svenska som andraspråk med vårdfokus. Inkluderar allmän förberedelse i vårdämnen inför vårdutbildningen.

Termin 2-5 – vårdutbildning med svenska som andraspråk. Kurser:

 • SVA 1, 100p
 • SVA 2, 100p
 • Hälsopedagogik, 100p
 • Etik och människans livsvillkor, 100 poäng
 • Medicin 1, 150 poäng
 • Psykiatri 1, 100 poäng
 • Psykologi 1, 50 poäng
 • Specialpedagogik 1, 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1, 200 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 2, 150 poäng
 • 400-500 poäng i valbara kurser för fördjupning under sista terminen, inom ett av områdena Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård, Funktionsnedsättning samt Psykiatri.

Termin 2-4 innehåller 4 veckors praktik.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du söka jobb inom olika delar av vården som exempelvis undersköterska, personlig assistent, skötare, boendestödjare etc.

Förkunskaper

Behörig är du som har avslutat SFI C men ännu inte tagit betyg i SVA Grund (grundläggande svenska som andraspråk, delkurs 4).

Ansökan
Om du inte är boende i Tyresö kommun, behöver du gå till en studievägledare i din kommun och lämna in din ansökan till SFY Vård där. Din hemkommun bestämmer om du kan studera i Tyresö.

Första steget till din ansökan är att fylla i en intresseanmälan. Du kommer till den genom utbildningens hemsida. Efter att du har fyllt i den, får du en länk till ett ansökningsformulär. Det ska du spara, fylla i, skriva ut och lämna på SFI-centrum eller Komvuxcentrum i din hemkommun tillsammans med en kopia på ditt betyg i svenska.

Hur görs urvalet?
De tar in ca 25 personer på SFY Vård. För att bli antagen krävs det att du har gjort ett intagningtest. Alla som ansöker till utbildningen blir kallade till att göra ett test. Ungefär en vecka efter att du har gjort testet kommer du att få svar på om du kommit in på utbildningen eller inte. Du kan också få reservplats, i så fall kommer du in på utbildningen om någon annan lämnar sin plats.

C3L

C3L

C3L - Centrum för LivsLångt Lärande är en lokal Cisco-akademi och medlem av Sun Academic Initiative.Våra lärare har stor yrkeskunskap och aktuell erfarenhet av att arbeta inom sitt undervisningsområde och förbereder dig därför på bästa sätt för ditt kommande yrke!...


Läs mer om C3L och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

C3L

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön