Utbildningar inom beteendevetenskap

Är du intresserad av människors beteende? En utbildning inom beteendeskap ger dig kunskaper om hur människor tänker och agerar. Det finns många olika typer utbildningar inom beteendevetenskap – hitta den utbildning som passar dig bäst här!
Visar 1-20 av 1087 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1087 träffar
1
2
3
4
...
55

Mer om utbildningar inom beteendevetenskap

Vad jobbar en beteendevetare med?

Beteendevetenskap är ett brett ämne så vad en beteendevetare gör kan skilja sig åt rätt mycket. Övergripande kan man säga att beteendevetarnas fokus i allmänhet ligger på människans beteende och i synnerhet samspelen mellan människor. I praktiken kan det handla om hur individer påverkar varandra, hur en organisation interagerar med en grupp anställda och hur ett företag bör styras för att utvecklas på bästa sätt.

Som beteendedvetare hjälper och stöttar du företag och organisationer. Några nyckelområden för en beteendevetare är alltså hälsan för ett företags anställda, trivsel och kompetensutveckling. Beteendevetenskapen ligger nära psykologin, sociologin och pedagogiken - därför kan många yrken för beteendevetare påminna om socionom- och personalvetaryrken. 

Dina arbetsuppgifter som beteendevetare avgörs till stor del av dina egna intressen och val av inriktning på utbildningen. Du kan jobba i projektform inom kommun eller privat näringsliv, eller jobba inom företagshälsovård med utredningar, behandlingar och kompetensutveckling. Det finns goda möjligheter att arbeta både som anställd och egenföretagare.

Utbildning inom beteendevetenskap

Om du vill utbilda dig inom beteendevetenskap är möjligheterna många! Det finns nämligen utbildningar på universitet och högskola, yrkeshögskola och folkhögskola. Söker du en bred teoretisk kunskap inom beteendevetenskap som leder till en kandidatexamen så är universitet och högskola rätt alternativ för dig. 

Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar inom beteendevetenskap med fokus på bland annat behandling, rehabilitering och coaching. Där kan du även hitta terapeututbildningar med olika inriktningar inom beteendevetenskap. Läser du beteendevetenskap via folkhögskola är utbildningarna främst inriktade mot yrket behandlingspedagog.

Olika alternativ för utbildning inom beteendevetenskap

Läs beteendevetenskap på universitet eller högskola

Vanligtvis läser du som vill bli beteendevetare tre års heltidsstudier till en fil. kand. om 180 högskolepoäng. Utbildningarna kan ha flera inriktningar så du får ofta välja ett huvudämne, som psykologi, sociologi eller pedagogik, som sedan kombineras med kurser inom de ämnen du vill fördjupa dig inom – och senare arbeta med. Du läser 90 högskolepoäng i de ämnen du väljer att fördjupa dig inom.

Vill du fördjupa dina högskolestudier? 

För en masterexamen inom beteendevetenskap läser du 240 högskolepoäng, där 120 högskolepoäng är inom ditt fördjupningsämne. Några exempel på vanliga tilläggsinriktningar är arbetslivsvetenskap, organisationsvetenskap, ekonomi, systemutveckling, socialpsykologi och multimedia.

Läs beteendevetenskap på folkhögskola

Utbildning inom beteendeevetenskap på folkhögskola är oftast kortare och inte lika teoretisk som studierna på universitet och högskola är. Utbildningarnas längd kan variera och vara allt ifrån en termin upp till två år. På folkhögskolan finns utbildningar till bland annat behandlingsassistent, behandlingspedagog och fritidsledare med inriktning beteendevetenskap.

Läs beteendevetenskap på yrkeshögskola

Yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom beteendevetenskap är för det mesta inriktade på behandling och rehabilitering. Möjliga karriärvägar efter avslutad utbildning coaching, psykoterapi, samtalsterapi och yrken med fokus på kognitiva behandlingsmetoder. 

Yrkeshögskoleutbildningarnas längd brukar vara ungefär två år och en stor del av utbildningen utgörs av praktik för att du ska få chans att skaffa dig praktiska kunskaper under studietiden. YH-utbildningarna har ett nära samarbete med näringslivet och ett krav för att en YH-utbildning ska få starta är att det finns en efterfrågan av kompetenserna på arbetsmarknaden. Väljer du att gå en YH-utbildning inom beteendevetenskap är möjligheterna till jobb efter studierna alltså goda!

Hur mycket tjänar man som beteendevetare?

För många är lönen och framtidsutsikterna för ett yrke viktigt i valet av studier. Lönen för beteendevetare kan skilja sig mycket åt beroende på utbildning och erfarenhet, vilken sektor man jobbar inom samt vilka arbetsuppgifter man jobbar med. Vill du veta vad en beteendevetare tjänar? Se lönestatistiken för beteendevetare här.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv