Visa allastudier.se som: Mobil

Vårdbiträde, 800 p | Vård och omsorg | Täby

Eductus
Sammanfattning
Komvux
Täby
Svenska
Eductus

Vårdbiträde, 800 p | Vård och omsorg | Täby

Utbildning inom vårdyrken är en säker väg till jobb!

Vårdbiträden jobbar med praktiskt omsorgsarbete. Detta är en yrkesutbildning på distans inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Du får den kompetens som krävs för att jobba som vårdbiträde inom vården.

Om utbildningen

Utbildningen till vårdbiträde omfattar 800 poäng. Utbildningen är på distans och består av lektioner, handledning, lärande via vår lärplattform, föreläsningar och praktik (APL). Som distanselev hos oss har du möjlighet att komma till en träff på skolan i Liljeholmen, Stockholm en gång i veckan, onsdagar klockan 13.00 – 16.00. Vi samarbetar med representanter från arbetsmarknaden i våra yrkesutbildningar. Utbildningen anpassas utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. För att göra undervisningen flexibel och individanpassad används vår lärplattform där kurserna finns upplagda. På lärplattformen finns studiematerial, instuderingsfrågor och övningsuppgifter. Utbildningen är betygsgrundande på gymnasienivå.

Vilka kurser ingår?

 • Specialpedagogik 1 ( SPCSPE01)100 poäng
 • Hälsopedagogik (HALHAL0) 100 poäng
 • Medicin 1 (MEDMED01) 150 poäng
 • Etik och människans livsvillkor (MÄNETI0) 100 poäng
 • Psykologi 1 (PSKPSY01) 50 poäng
 • Psykiatri 1 (PSYPSY01) 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1 (VÅRVÅR01) 200 poäng

Ingår praktik i utbildningen?

Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen. Där får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Minst 15% av utbildningstiden genomförs som APL. Vi väljer noggrant ut och kvalitetssäkrar arbetsplatserna. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Vilka förkunskaper krävs?

Du måste ha godkända betyg i svenska från grundskolan, alternativt svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Vi anpassar utbildningen efter dina förkunskaper och indivi­duella behov.

Hur ansöker man?

Ansökan sker via din hemkommuns webbplats. Så här gör du för att börja hos oss:
 1. Gå in på din hemkommuns webbplats.
 2. Välj utbildning i kurslistan. Vi heter AcadeMedia Eductus.
 3. Beslut om antagning sker.
 4. Du börjar hos oss. Vi informerar dig inför start.

Vad kan man jobba som?

Ett vårdbiträde är en person som arbetar inom äldreomsorgen, till exempel inom hemtjänsten eller på ett äldreboende, eller som stöd till personer med funktionsnedsättning.  I din roll hjälper du äldre genom att ge personlig omsorg och hjälpa till med hemskötsel. Fokus ligger på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa den äldre ta hand om sin personliga hygien, gå ut på promenader, påklädning, hjälpa till med dagliga rutiner som städ, tvätt och matlagning, hjälpa personen att ta sin medicin samt utföra kontroller  som puls, temp och blodtryck med mera. I arbetet ingår att tillsammans med undersköterska och sjuksköterska vara stöttande vid svåra besked och situationer, både för personen och dess anhöriga. Läs mer om vad det innebär att vara vårdbiträde på Arbetsförmedlingens webbplats.

Vilka arbetsplatser kan man jobba på?

Vanliga arbetsplatser är till exempel i hemsjukvården, som personlig assistent på sjukhus och äldreboenden. De största arbetsgivarna är kommuner och landsting, men privata arbetsgivare blir allt vanligare.

Hur ser arbetsmarknaden för vårdbiträden ut?

På Arbetsförmedlingens sida Yrkeskompassen kan du läsa om framtidsutsikterna för vårdbiträden.

För vem passar utbildningen?

Att läsa till vårdbiträde passar dig som har följande förmågor: Empatisk förmåga: i yrkena behöver man ha förståelse för situationen vårdtagarna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård. Kommunikativ förmåga: Det är viktigt att kunna samtala med vårdtagare, patienter och anhöriga. Yrket har krav på att personalen skriftligt genomför social och medicinsk dokumentation. Noggrannhet: Det är viktigt att vara noggrann och arbeta utifrån vårdplaner/genomförandeplaner samt att följa regler och rutiner på arbetsplatsen. Samarbetsförmåga: I arbetet samarbetar man med andra undersköterskor, vårdpersonal och anhöriga, därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga. Uppmärksam: Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i vårdtagarens fysiska och psykiska tillstånd, för att rapportera till andra yrkesgrupper som avgör om förändrade insatser ska ske.

När är nästa ansökningsperiod?

Gå in på kommunens hemsida för att se när nästa period är.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är totalt 800 poäng. Du som studerar på heltid läser ungefär 20-30 poäng per vecka beroende på din individuella studietakt.

Kostar det något?

Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur kostar och den står du för själv. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det finns möjlighet att ansöka om olika bidrag och lån. Kontakta CSN för att ta reda på mer. Välkommen!

Eductus

Eductus

Eductus – din väg till jobb!Lär dig allt du behöver för att få jobb.Hos oss kan du läsa ett brett utbud av kurser för vuxenstuderande. Vi har ett tydligt fokus på jobb. Vägen till jobb kan se olika ut beroende...


Läs mer om Eductus och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Vårdbiträde, 800 p | Vård och omsorg | Täby
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Eductus

Esplanaden 19
183 34 Täby

Tel: 0725-73 85 06, 08–623 45 77

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Vårdbiträde, 800 p | Vård och omsorg | Täby från Eductus, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Vårdbiträde, 800 p | Vård och omsorg | Täby

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: