Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning

Eslövs folkhögskola
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Eslöv
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst - Eslöv

Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning

Vill du vägleda människor som behöver en förändring?

Genom vår utbildning till behandlingspedagog blir du rustad för att stötta och vägleda andra till ett bättre liv. Under två år får du en bred teoretisk och praktisk bas för olika former av socialt arbete. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Utbildningen innefattar undervisning på plats samt LIA (Lärande i Arbete). Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet kring behandlingsarbete såsom relationsskapande och bemötande samt olika behandlingsmetoder såsom KBT, MI och återfallsprevention. Som färdig behandlingspedagog kan du bland annat arbeta inom socialtjänst, missbruksvård, på HVB-hem, som boendestödjare och som behandlingspedagog eller socialpedagog på skolor.

Exempel på kursinnehåll:

  • psykologi
  • missbruk och beroendeproblematik
  • migration, integration och kulturella möten
  • utrednings- och behandlingsmetodik
  • juridik
  • friskvård och hälsa
  • LIA (Lärande i arbete)

Eslövs folkhögskolas behandlingspedagogutbildning har ett etablerat kontaktnät ute i arbetslivet som vi samverkar med och som är med att kvalitetssäkra utbildningen. I utbildningens ledningsgrupp finns representanter från bland annat Statens Institutionsstyrelse i Hässleholm, Fogdaröd - vård, omsorg och utbildning, Stabbarpsgården och Nämndemansgården.

Arbetsmarknad

Som utbildad behandlingspedagog kan du arbeta inom många olika områden och med olika yrkestitlar. Gemensamt för de olika rollerna är stöttande arbete i dagliga aktiviteter. Du kan till exempel arbeta på behandlingshem av olika slag med vård för personer med beroendeproblematik. Behandlingspedagoger arbetar även med ungdomar med sociala problem som har behov av stöd. Andra arbetsplatser där du kan arbeta som behandlingspedagog eller socialpedagog är skolor och boenden som riktar sig till barn och ungdomar med psykiska funktionsvariationer, verksamheter för hemlösa och verksamheter för ensamkommande barn och ungdomar samt transitboende.

Förkunskaper

För att kunna bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet till yrkeshögskola samt särskild behörighet i svenska 2. Grundläggande behörighet betyder att du behöver uppfylla något av följande kriterier:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller behörighet från studier vid allmän kurs på folkhögskola.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Reell kompetens, dvs att du genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Ansökan sker digitalt via vår hemsida.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad.

Lärande i abete (LIA)

Lärande i arbete är en av de viktigaste kursavsnitten på en Yrkeshögskoleutbildning. Behandlingspedagogsutbildningens LIA innefattar 100 poäng, vilket innebär att du som studerande är ute på praktik under 20 veckor uppdelat på två omgångar.

Syftet med LIA är att du som studerande ska få lära dig i en verklig miljö. Ute på en arbetsplats får du möjlighet att vidareutveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att du ska kunna arbeta som behandlingspedagog.

Inför dina LIA-perioder kommer LIA-platsen att kräva utdrag från polisens belastning- och misstankeregister.

Eslövs folkhögskola Facebook

Eslövs folkhögskola

Välkommen till Eslövs Folkhögskola!

Genom att läsa på en folkhögskola utvecklar du en personlig relation till dina kunskaper. Du får pröva dina tankar, kunskaper och färdigheter tillsammans med andra. Var beredd på att du kommer att lära känna dig själv på ett nytt vis....


Läs mer om Eslövs folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Eslövs folkhögskola

Sturegatan 14
241 31 Eslöv

Recensioner

Det finns inga recensioner för Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning från Eslövs folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön