Visa allastudier.se som: Mobil

Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Tibro
400 yh-poäng
Heltid

Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Let's make it last forever and ever.

Gå en YH-utbildning till Dekormålare, Förgyllare eller Ytbehandlare på Tibro Hantverksakademi.

Det här är en unik, efterlängtad utbildning för alla som vill lära sig allt från äldre, anrika discipliner för restaurering och återbruk till dagens moderna uttryck och tekniker.

Det första året är ett gemensamt läsår för alla tre yrken och ger dig en bred bas. Inför andra läsåret väljer du inriktning dekormålare, förgyllare eller ytbehandlare för att skaffa dig spetskompetens inom det område som intresserar dig mest.

Inriktning Dekormålare

Som Dekormålare arbetar du med restaureringar av kyrkor och kulturbyggnader eller med nyproducerade inredningar. Eller med uppdrag inom teater, film och skyltning.

Med penseln som ditt främsta vapen imiterar du marmor och olika träslag, och utövar illusionsmåleri. Antingen i en mer traditionell yrkesroll för att återställa eller dekorera äldre möbler och interiörer, eller för att skapa spännande uttryck i nutida inredningsmiljöer och lura teaterbesökare med dina kulisser. Utbildningen är den enda i landet som arbetar med traditionella tekniker och material.

Inriktning Förgyllare

Som förgyllare arbetar du som egenföretagare med uppdrag som restaurering och omförgyllning. Eller som konsthantverkare.

Nörda ner dig i tallharts, krita, harlim och bladguld. Tusenåriga anor möter moderna uttryck i den här utbildningen där du lär dig att arbeta med bladguld och andra bladmetaller på material som trä, gips, metall och glas.
Restaurera gamla ramar, gör dina egna alster som konsthantverkare eller skapa unika uttryck i nutida inredningsmiljöer. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och en av få i Europa.

Inriktning Ytbehandlare

Som Ytbehandlare med djup kunskap om både traditionella tekniker och modern industriell produktion blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Nästan alla produkter måste ytbehandlas – målas, lackas, vaxas, betsas eller oljas. Den här utbildningen ger dig gedigna kunskaper inom traditionella tekniker med tidsenliga metoder så att du kan ge nytt liv åt gamla möbler och inredning. Men du får också lära dig om olika former av modern ytbehandling för nyproduktion, i både småskalig verksamhet och industri. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro

Hantverk, möbler och inredning

Folkuniversitetets Hantverkscentrum erbjuder utbildningar som bygger på den tradition, kunskap och utveckling i möbelbranschen som gjort Tibro till Sveriges möbelcentrum.  Här utbildas dagens hantverkare i traditionella yrken inom möbel- och inredningsproduktion tillsammans med de som har en övergripande funktion i...


Läs mer om Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro

Recensioner

Det finns inga recensioner för Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön