Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskola
Ransäter
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Musikerlinje

Musikerlinje

På musikerlinjen får du individuell undervisning på ditt huvudinstrument och på ett biinstrument. Du har ensemblespel och har möjlighet att spela med en pianoackompanjatör. Du deltar i gemensamma lektioner där man spelar upp för varandra och tar upp generella frågor om instrumentet och musiken.

Du som går musikerlinjen kan välja mellan två huvudinriktningar:

  • Solistisk inriktning: Du fokuserar på ditt huvudinstrument för att utveckla din spelteknik, repertoar och gestaltningsförmåga. Dessutom studerar du musikteori, ensemblespel, ensembleledning och kan också få undervisning på ett biinstrument.
  • Ensembleinriktning: Du arbetar med ditt huvudinstrument och kanske ett biinstrument men har större möjligheter att delta i ensemblespel inom olika stilar och genrer. Deltagarna kan bilda olika typer av ensembler, t.ex. jazzensemble, popgrupp, storband, vokalgrupp, folkmusikgrupp och vokal-/instrumentalensemble.  De studerande har tillgång till övningslokaler med utrustning för ensemblespel rock/jazz och ljudanläggning. Möjligheterna till ensemblespel är beroende av vilka studerande som går linjen, vilka instrument de spelar och vilken inriktning de har.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musikerlinjen läser gehörslära, satslära, musikhistoria (klassisk, rock eller jazz), ensembleledning, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, improvisation, kompositionsseminarium (klassiskt eller afro), inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

På Geijerskolan har du många möjligheter att spela och uppträda, både som solist och i ensemble. Förutom att spela på gemensam lektion/masterclass medverkar du vid lunchmusik, på musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Musikerlinjen är lämplig för dig som vill satsa på en musikalisk yrkesutbildning men passar också för dig som under ett eller två år vill ägna sig åt musik på heltid och få spela och utveckla sina kunskaper på sitt instrument.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Målsättning för musikerlinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

  • ha utvecklat sin spelteknik och gestaltningsförmåga på sitt instrument
  • ha fått en breddad repertoar
  • ha utvecklat sin förmåga i ensemblespel
  • ha framträtt som solist och i ensemble
  • vara väl förberedd inför antagningsprov till musikhögskolor.

Så ansöker du

Förkunskaper

För att bli antagen skall du ha:

  • grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper på ditt instrument för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

Proven tar en dag. Om du vill börja hos oss höstterminen 2020 sker proven måndag den 6:e april, tisdag den 7:e april på Geijerskolan i Ransäter eller onsdag den 8:e april i Stockholm. Du väljer själv vilken av dessa dagar du vill komma.

Av schematekniska skäl kan du genomföra prov till maximalt tre olika profiler/utbildningar i samband med antagningsproven.

Följande moment ingår i proven: Huvudinstrument

Du skall spela minst två musikstycken som du själv valt och förberett. Antagningen till Geijerskolan sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra något prov i biinstrument.
Om du behöver ackompanjemang vid ditt prov finns en ackompanjatör tillgänglig. Eftersom det inte finns någon tid för övning med ackompanjatören i samband med provet ber vi dig att sända dina ackompanjemangsnoter i förväg till skolan så att ackompanjatören får möjlighet att förbereda sig.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.

I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori och har ingen betydelse för antagningen till skolan.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Musikerlinje
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musikerlinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Musikerlinje

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: