Sammanfattning
Folkhögskola
Ransäter
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Ransäter
Sista ansökan: 2023-04-01
Kompositionslinje

Kompositionslinje

Vill du utveckla ditt musikskrivande? På kompositionslinjen lär du dig mer om instrument, musikteori, kompositionstekniker och stilar. Du kan få din musik framförd och inspelad av andra studenter på skolan.

På kompositionslinjen får du utveckla dina kunskaper i att skapa och arrangera musik. Du styr själv i hög grad vad du vill inrikta dig på, och undervisningen anpassas efter dina behov och önskemål.

Här får du fördjupad kunskap om kompositionstekniker och -stilar, instrumentkunskap, arrangering, notation och datoranvändning. Moment som brukar ingå är genomgång av alla orkesterinstrument, kontrapunktövningar och spel i olika klaver.

Du får skriva för valfri besättning, men har naturligtvis större möjlighet att få dina stycken framförda om du skriver för skolans egna deltagare. Undervisningen sker som enskilda lektioner, gemensamma lektioner och seminarier.

Varje år har alla på kompositionslinjen ett gemensamt projekt, t ex att skriva ett pianostycke eller samarbeta med skrivarlinjen.

Profilämnen

 • Komposition – individuell lektion
 • Kompositionsseminarium
 • Satslära
 • Biinstrument

Förkunskaper

Antagningsvillkor: 
Grundläggande behörighet samt antagningsprov.

Antagningsprov kompositionslinje:
Förkunskaper
För att bli antagen skall du ha

 • grundläggande behörighet
 • tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

Provet består av att du skickar in två egna kompositioner på noter och/eller i inspelad form. Det består också av en intervju, där vi vill få reda på mer om dig, vad du har för bakgrund och inriktning och varför du söker till kompositionslinjen.
I antagningsprovet ingår även ett skriftligt prov i musikteori (gehör, musiklära och satslära). Detta prov är har ingen betydelse för antagningen utan är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori. Därför behöver du inte göra detta prov i samband med att du spelar in din film. De som antas till skolan kommer att få göra musikteoriprovet vid ett senare tillfälle.

 • Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
 • I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.
 • Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Efter utbildningen

Målsättning för kompositionslinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

 • breddat och fördjupat sina kunskaper inom komposition och arrangering
 • ha fått stycken framförda
 • ha lagt en god grund för vidare studier inom området.

Kostnader

Materialavgift: 
800 kr/termin. De på övriga musikutbildningar som vill ha tillgång till Ravinstugan (rum med utrustning för ensemblespel jazz/rock samt mikrofon och ljudanläggning) betalar 1 300 kr/termin.

Studiemedel: 
Kursen berättigar till studiemedel. När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. För mer information se csn.se.

Upplägg

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Kompositionslinje
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Recensioner

Det finns inga recensioner för Kompositionslinje

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kompositionslinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i dina uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön