KONST – måleri, teckning och skulptur

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter
Sammanfattning
Folkhögskola
Ransäter
1-3 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Ransäter
Sista ansökan: 2023-05-15
Geijerskolan

Om utbildningen

KONST – måleri, teckning & skulptur

KONST – måleri, teckning & skulptur är en grundläggande förberedande konstutbildning, där du på heltid får möjlighet att utveckla och fördjupa dina förmågor att uttrycka dig i en mängd olika konstformer.

Hos oss får du utforska och fördjupa dig och ditt skapande genom studier i olika konstnärliga tekniker så som måleri i olja, akvarell och akryl, teckning, formgivning, keramik, skulptur, grafiska och textila trycktekniker, samt klassiska konstnärliga tekniker inom dekorationsmåleri. Utbildningen innehåller även teoretiska ämnen så som materiallära, konsthistoria, kompositionslära och bildanalys, vilket hjälper dig att forma och placera ditt eget unika uttryckssätt i ljuset av både historiska stilarter och den samtid vi lever i idag.

Att studera på folkhögskola är för de flesta en helt ny upplevelse. Studierna är i stor utsträckning grundade på praktiska övningar, presentationer och samtal runt olika teman, samt gemensamma studiearbeten som leder till nya insikter och färdigheter. Här ingår du i ett sammanhang där du får möjlighet att utvecklas tillsammans med andra i en grupp som består av deltagare i olika åldrar och med olika erfarenheter. Detta berikar och skapar dynamik i studierna.

KONST – måleri, teckning & skulpturvänder sig till både nybörjare och mer erfarna konstnärliga utövare. Våra erfarna lärare möter och handleder varje deltagare på deras individuella kunskapsnivå.

Ansökan och behörighet

Antagningsprov

Antagningsprov består av ett personligt brev, tre konstnärliga arbetsprov samt två referenter.

Det personliga brevet ska vara en kort beskrivning av dig själv, varför du vill studera KONST på Geijerskolan och vad du har för mål med studierna. Beskriv även dina tidigare erfarenheter av konst, bild och form.

Arbetsproven ska vara en teckning, ett måleri och ett valfritt konstnärligt arbete. Sänd ditt brev samt digitala foton på dina arbetsprover (mobiltelefonkamera går bra), till kursansvarig. Läs mer på vår hemsida.

Under antagningsprocessen kommer du att bli kontaktad för en telefonintervju.

Referenser

Vi vill ha kontaktuppgifter (telefon och mejladress) till två personer som känner dig, det kan vara tidigare lärare, kollegor, chefer, vänner till familjen, eller liknande relationer.

Målsättning

Målsättning för KONST - måleri, teckning och skulptur på Geijerskolan

 • Att öka din kunskap, din självkänsla och dina färdigheter i de material och tekniker som ingår i kursen.
 • Att väcka skaparglädje och bidra till ökat självförtroende för att våga prova och utveckla idéer.
 • Att öva upp din visuella medvetenhet genom att träna på att uttrycka motivval och komposition genom färg och form.
 • Att i enskilda och gemensamma genomgångar träna på att se och tolka dina egna och andras bilduttryck. Samt att utveckla ditt personliga konstnärliga uttryck i både ord och bild.
 • Att öka din insikt och förståelse för den konstnärliga processen från idé till färdigt verk, samt ge erfarenhet och kunskap om både dokumentation, presentation- och utställningsteknik.
 • Att öka din förmåga att placera samtida konstuttryck i ett konsthistoriskt perspektiv, genom studier i konst- och stilhistoria.
 • Att öka din förståelse för demokrati och solidarisk värdegrund genom att erbjuda dig den gemenskap och erfarenhet livet och studierna på en folkhögskola ger.

Utbildningen förbereder dig för högre konstnärliga studier och möjlighet att utveckla din egen konstnärliga verksamhet.

Kostnader

Serviceavgift

Du som inte bor på skolan betalar en serviceavgift på 280 kr per fyraveckorsperiod.

Detta ingår i serviceavgiften:

Förmiddagsfika med tilltugg måndag-fredag, enkel eftermiddagsfika måndag-fredag, fika vid kvällsprogram, entré vid musikkonserter, fri mat vid särskilda tillfällen (t.ex. dagen för kursstart, kamrathelgens supé, julbord, påsklunch, Geijerskolans dag och avslutningsmåltid), datasalen, IT, tillgång till gym, tillgång till mikrovågsugnar samt den service som ges.

Materialavgift

Materialavgiften omfattar en termin.

Detta ingår i materialavgiften:

Kopiering, datautskrifter och kompendier för undervisning, avtalslicens för kopieringstillstånd, vissa studieresor och entréavgifter, olycksfallsförsäkring, förbrukningsmaterial som rör undervisningen samt underhåll av ljudanläggningar och instrument m.m.

Grundavgiften 2022/2023 uppgår till följande:

Studerande på alla övriga utbildningar:

700 kr/termin.

Tillkommande kostnader för arbetsmaterial vid ateljén

Kostnader för arbetsmaterial för studerande på KONST – måleri, teckning & skulptur

(ca 2 000-4 000 kr/läsår, beroende på förbrukning)

Studiemedel:

Schemat på Konstlinjen omfattar heltidsstudier. Kursen berättigar till studiemedel. När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. För mer information secsn.se.

Kursinnehåll

 • Måleri och teckning
 • Dekorationsmålning 
 • Konst och stilhistoria
 • Studiebesök och studieresor
 • Utställningar
 • Miljövänlig verksamhet 

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om KONST – måleri, teckning och skulptur
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Recensioner

Det finns inga recensioner för KONST – måleri, teckning och skulptur

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen KONST – måleri, teckning och skulptur från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i dina uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön