3D data och visualisering inom arkeologi och kulturarvsstudier

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2023 - Distans

3D data och visualisering inom arkeologi och kulturarvsstudier

Denna kurs kommer att ge studenterna färdigheter att skapa 3D-modeller av kulturarv för digitala utställningar. Sådana modeller är en värdefull resurs för att demokratisera kulturarvet eftersom det ger möjlighet att distribueras och visas brett för analys, visning och distribution. Kursen kommer även att problematisera digitala utställningar och museer och ge en djupare förståelse för de omgivande etiska frågeställningarna. Ett fokus kommer att vara de komplexa frågorna kring teorin om digital arkeologi såväl som arkeologi i offentligheten, kritisk kulturarvsförvaltning samt teorier om människans vision runt datavisualisering. Detta kommer att diskuteras kritiskt och på djupet. Kursen följer en praktisk undervisningsfilosofi vilket innebär att studenterna bekantar sig med programvara för 3D-modellering. Kursen ger även fördjupande kunskaper om olika tekniker som fotogrammetri, laserskanning och andra visualiseringsmetoder. Fokus kommer att läggas på modelleringar som enkelt kan integreras i digitala utställningar och göra det möjligt för studenterna att skapa sina egna 3D-modeller och presentera dem på ett meningsfullt sätt. Detta inkluderar förståelsen för vikten av para- och metadata, hur man hämtar dessa data i samarbete med museer och den privata sektorn, och hur sådan data och dess tolkningar kan presenteras etiskt. Eftersom kursen kommer att fokusera på överförbara färdigheter kommer undervisningen att erbjuda långsiktig hållbarhet för deltagarna. Som sådan kommer kursen att ge studenterna möjlighet att skaffa 3D-data, formulera lämpliga forskningsfrågor och besvara dem med hjälp av en passande teoretisk ram.
 

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs en filosofie kandidat (180 hp), av vilka 90 hp inom ämnet arkeologi, antikens kultur och samhällsliv samt kulturarvsstudier. Även utbildningar inom det samhällsvetenskapliga området, såsom digital humaniora, kan antas till kursen med motsvarande förkunskaper. För Digital humaniora fordras 60 hp i kurser från programmets basår.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för 3D data och visualisering inom arkeologi och kulturarvsstudier

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön