Visa allastudier.se som: Mobil

Analoga fotografiska processer

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2022-10-13

Analoga fotografiska processer

Under den här kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar du tekniken på djupet. Vi går igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior.

Under kursen arbetar du i skolans verkstäder dels ett färgmörkrum, utrustat med moderna maskiner som underlättar kopieringen och pappersframkallningen samt framkallningen av färgfilm. I det svartvita mörkrummet lär du dig olika metoder för att exponera och framkalla svartvitt filmmaterial samt toningar av papper för att uppnå arkivbeständighet.

Mörkrummen är öppna även utanför undervisningstid och en stor del av kursen bygger på självständigt arbete. Utöver gemensamma laborationer är kritikklasser, där vi pratar om era projekt, föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv viktiga moment.

Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper och har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Tidigare erfarenhet av kopiering i mörkrum är en fördel men inget krav.

Du söker kursen med ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen. I din ansökan ska du även bifoga minst tre bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé.

I slutet av kursen presenterar du arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.

Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi till introduktionerna. Du kan genomföra kursen utan kostnad. Material till eventuella egna projekt bekostar du själv. Du kan till exempel beställa färgpapper till ett kraftigt rabatterat pris genom skolan.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Analoga fotografiska processer

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön