Äta - matkultur, materialitet och design

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg

Äta - matkultur, materialitet och design

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av förhållandet mellan design och ätande. Du är kanske verksam inom restaurangnäringen, arbetar med design eller har ett stort intresse för matkultur. Genom grundläggande designmetoder får du och de andra studenterna arbeta med begrepp och företeelser inom matkultur och design för att skapa gemensam kunskap och förståelse. Tillsammans undersöker ni måltiden som en plattform för samtal, reflektion, upplevelser och möten med avstamp i de föremål vi använder, det rum vi befinner oss i och hur vi rör oss när vi äter. 

Att äta kan betyda oändligt många olika saker. Det kan handla om överlevnad, njutning eller stress likaväl som möten, tid och tillgänglighet. Ätande har olika innebörd för alla.

I Kursen ÄTA Matkultur, Materialitet och Design står den enkla måltiden som en plattform för konversation, reflektion, erfarenheter och möten. Ätandets materialitet, rumslighet och koreografi som i, de föremål vi använder, rummet vi befinner oss i och hur vi rör oss är utgångspunkten för kursens undersökande designarbete.

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av förhållandet mellan design och ätande. Du är kanske verksam inom restaurangnäringen, arbetar med design eller har ett stort intresse för matkultur. Genom grundläggande designmetoder får du och de andra studenterna arbeta med begrepp och företeelser inom matkultur och design för att skapa gemensam kunskap och förståelse. Tillsammans undersöker ni måltiden som en plattform för samtal, reflektion, upplevelser och möten. Ätandets materialitet, rumslighet och koreografi som i, de föremål vi använder, rummet vi befinner oss i och hur vi rör oss är utgångspunkten för kursens undersökande designarbete.  

Under terminen arbetar du löpande med ett eget designprojekt som tar sin utgångspunkt i något av kursens tre övergripande teman: Mat Kropp (t ex sinnen, normer), Mat Politik (t ex makt, resursfördelning) och Mat Artefakt (t ex funktion, material).

På www.eathdk.se kan du få en inblick från tidigare workshops, studentarbeten och kursmoment. Kursen ges på engelska.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Äta - matkultur, materialitet och design

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön