Visa allastudier.se som: Mobil

Att läsa idéhistoriens klassiker

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg
Sista ansökan: 2021-04-14

Att läsa idéhistoriens klassiker

Kursen tar sin utgångspunkt i närläsningar av utvalda verk som ingående granskas med hjälp av olika perspektiv och läsarter. Vi rör oss mellan verkens säregna begreppsvärldar och de historiska perioder och intellektuella miljöer inom ramen för vilka de har tagit form och artikulerats. Även genealogiska förankringar och framåtblickande inflytelselinjer lyfts fram, liksom förbindelsen mellan verk och författarskap. Genom en sådan dialektisk analys av relationen mellan texter och deras olika historiska, kulturella och biografiska kontexter tillhandahåller kursen verktyg för att kritiskt reflektera kring begreppsliga strukturer i skärningspunkten mellan historicitet och aktualitet. I detta sammanhang fördjupas också reflektionen kring vad det är som gör ett verk till en "klassiker", hur detta begrepp kan förstås och på vilka sätt det hänger samman med kanonbildning inom humanvetenskaperna i allmänhet och inom idéhistoria i synnerhet. Makt- och genuskritiska perspektiv anläggs. Kursen har stark forskningsanknytning, vilket avspeglar sig i valet av verk.

Höstterminen 2019 utgår vi ifrån Platons Staten.

Förkunskaper

Avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Att läsa idéhistoriens klassiker

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: