Bedömning och beslutsfattande

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Bedömning och beslutsfattande

Beslut tas i alla möjliga sammanhang: läkare beslutar om lämplig behandling, politiker bestämmer hur resurser ska fördelas, företagsledare fattar strategiska beslut om affärsutveckling. Vardagen består också av tusentals mindre beslut: Ska jag gå till gymmet idag? Tar jag hissen eller trappan? Ska jag beställa hamburgare eller sallad? Under den här kursen lär du dig psykologin bakom hur vi fattar beslut och hur vi gör de bedömningar som ligger till grund för de beslut vi fattar.

Kursen ger dig en utförlig introduktion till forskningslitteraturen. Vi går bland annat igenom varför specifika beslutsstrategier lämpar sig olika väl i olika beslutsmiljöer, hur vi bedömer risker och hur vi fattar beslut som rör rättvisa och moral. Vi behandlar också gruppbeslut och strategier vid förhandlingar och intressekonflikter.

Kursen ger dig även praktiska kunskaper i nudging, det vill säga hur beslutsmiljöer kan utformas på sätt som hjälper människor att göra bättre vardagsval när det gäller frågor som hälsa, ekonomi och klimatet .

Att ha kunskaper om beslutsfattande kan vara användbart både privat och inom yrkeslivet och syftet med kursen är att göra dig bättre rustad både att fatta egna beslut och att förstå andras.  

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Bedömning och beslutsfattande

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön