Visa allastudier.se som: Mobil

Befolkning, migration och städer

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Klassrum

Befolkning, migration och städer

Kursen behandlar städers framväxt, bebyggelseutveckling, stadens struktur och markanvändning. Fokus ligger på människans roll, exempelvis genom att problematisera kategorier såsom genus, klass och etnicitet. Viktiga begrepp är befolkning, rörlighet, globalisering, migration, segregering och urbanisering. Genomgripande för hela delkursen är att den fokuserar på olika skalor, allt från lokala och regionala exempel till nationella och globala tendenser. Delkursen har också en explicit koppling till hållbar utveckling och FN:s Agenda 2030.

Kursen utgörs av föreläsningar, seminarier samt en övningsuppgift. Genom ett övningsmoment förenas de teoretiska kunskaperna med en praktisk verklighet. Föreläsningarna behandlar dels befolkningsgeografi, dels urbangeografi/stadsgeografi. Inom befolkningsgeografi behandlas grundläggande demografi och befolkningsutvecklingsfrågor, migration och migrationsteorier samt aktuella befolkningsfrågor. Inom urbangeografi behandlas städernas historiska utveckling, urbaniseringsprocesser och urbana funktioner samt aktuella urbangeografiska frågor och problematik, inklusive ett fokus på urbaniseringstendenser i det Global Syd.

Kandidatexamen i kulturgeografi

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i kulturgeografi. Exempel på hur du själv kan bygga en kandidatexamen i kulturgeografi:

År 1:

KGG101 Kulturgeografi, grundkurs (30 hp)
KGG210 Kulturgeografi, fortsättningskurs (30 hp)

År 2:

Valbara kurser om 60 hp -Möjlighet till utbytesstudier

 År 3:

Valbara kurser om 30 hp -Möjlighet till utbytesstudier
KGG310 Kulturgeografi, fördjupningskurs 30 hp

Samhällsplanering

Vi erbjuder även en rekommenderad studiegång för dig som vill jobba som samhällsplanerare. Mer information om rekommenderad studiegång för samhällsplanerare.

Arbetsmarknad

Kulturgeografi är ett brett ämne, vilket innebär att studenter efter sin utbildning har olika arbetsroller alltifrån utredare inom såväl offentlig som privata sektorer till GIS-konsulter, projektledare, samhällsplanerare, handläggare och miljövårdsarbetare. Givetvis är arbetsplatserna lika varierande.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Befolkning, migration och städer

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön