Biodiversitet och ekologi, baskurs

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
18 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Biodiversitet och ekologi, baskurs

Kursen utgör den fjärde kursen inom ett basblock i Biologi/Molekylärbiologi omfattande 60 hp, och är indelad i tre delkurser: Biodiversitet och systematik 10 hp, Ekologi 5 hp, samt Biodiversitet och ekologi i fält 3 hp.

Den första delkursen behandlar biologisk mångfald och dess evolutionära historia. Den ger insikt i moderna systematiska arbetsmetoder och tankesätt, och breda kunskaper om de viktigaste grupperna inom protister, landväxter, svampar och djur. Dessa tas upp i ett fylogenetiskt perspektiv, och karakteristiska egenskaper presenteras. Även systematikens roll i samhället diskuteras.

Den andra delkursen omfattar ekologiska begrepp och processer. Kursen belyser skillnader mellan olika ekosystem och biom, och den tar även upp interaktioner mellan organismer samt effekterna av miljöföroreningar och klimatförändringar. Även hållbar utveckling och naturvård ingår i kursen.

Den avslutande delkursen bedrivs i fält i några olika västsvenska naturtyper, som studeras utifrån en ekologisk synvinkel samtidigt som vanligt förekommande arter identifieras. Ekologidelen kommer bl.a. att demonstrera indikatorarter och typiska arter, och den omfattar även exempel på provtagningsmetodik och fältanalyser. Under artkännedomsdelen utnyttjas bestämningslitteratur och andra identifieringsverktyg.

Förkunskaper

Genomgångna baskurser BIO900 Cellbiologi 15 hp, BIO906 Molekylär genetik och evolution och och BIO911 Botanisk och zoologisk fysiologi, eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Biodiversitet och ekologi, baskurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön