Visa allastudier.se som: Mobil

Datavetenskapligt program

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg

Datavetenskapligt program

En utbildning som passar dig som tycker om att utveckla innovativa lösningar med hjälp av matematik och programmering. Du behöver inte kunna programmera när du börjar, det lär du dig. Du har stora möjligheter att själv välja inriktning på din utbildning genom att fördjupa dig i ett eller flera områden. Efter utbildningen har du den kunskap som krävs för att arbeta som till exempel programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare. Om väljer att läsa vidare på ett masterprogram får du ytterligare spetskompetens.

I takt med digitaliseringen av samhället går utvecklingen mot allt mer sofistikerad programvara. IT räddar liv, förenklar vardagen och underhåller. Med IT kan vi bygga smarta hem, fordon och elnät, och ta fram intelligenta hjälpmedel. Vi lär oss nya sätt att samla in stora datamängder och omvandla dem till användbar information. Samtidigt går utvecklingen av nyskapande spel och specialeffekter i filmer ständigt framåt.

Vi ger dig den vetenskapliga och tekniska kompetens som krävs för att utveckla komplexa system med mycket hög kvalitet och säkerhet. Programmet fokuserar på mjukvara, problemlösning och generell kunskap om programmering och matematik men det finns även möjlighet att inrikta sig på hårdvara under de valbara kurserna.

Det första året innehåller ett obligatoriskt basblock med 30 högskolepoäng datavetenskap och 22,5 högskolepoäng matematik. Efter första årets basblock läser du bara sex obligatoriska kurser, inklusive kandidatarbete. Kurserna ger dig en stabil grund och den tekniska kompetens som krävs för att klara av de snabba förändringarna inom branschen.

I övrigt är valfriheten inom programmet stort. Institutionen för data- och informationsteknik är integrerad mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet och kan därför erbjuda ett sextiotal kurser inom olika områden. De flesta av kurserna samläser du med civilingenjörsstudenter på Chalmers.

Du kan välja kurser inom till exempel:

 • Algoritmer
 • Programspråk
 • Interaktiva simuleringar och spel
 • Software Engineering
 • Datakommunikation och distribuerade system
 • Operativsystem
 • Interaktionsdesign
 • Tillförlitliga datorsystem
 • Datasäkerhet
 • Hårdvara och maskinteknik
 • Artificiell intelligens och maskininlärning

Du kan även välja att läsa masterkurser redan under kandidatprogrammet, men det kräver att du har läst Engelska B.

Efter studierna

Programmet är treårigt och leder till en filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap.

Det är lätt att få jobb som datavetare, du kan arbeta som bland annat programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare.

Arbetsmarknaden växer och kompetensen är efterfrågad inom allasektorer. Den snabba tillväxten i kombination med bristpå kvalificerad arbetskraft gör att arbetsmarknadenser fortsatt bra ut för både nyexamineradeoch erfarna datavetare. Kompetensenär även efterfrågad internationellt och det finnsgoda möjligheter att arbeta utomlands.

Bland företag som anställt flera datavetare utbildade vid Göteborgs universitet finns Jeppesen, Ericsson, Volvo IT, Sigma, Tibco, Volvo Cars, Semcon, Apple, Google med flera.

Undervisningen

Utbildningen bedrivs i form av föreläsningar, lärarledda övningar, laborationer och handledning samt projekt där studenten tillämpar och fördjupar sina kunskaper. Upplägget är både teoretiskt och praktiskt med många programmeringsuppgifter som du löser själv eller tillsammans med andra i en modern datormiljö. Litteraturen är vanligen på engelska och även undervisning på engelska kan förkomma.

Det finns möjligheter att samarbeta med företag under ditt kandidatarbete.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik E. Eller: Matematik 4

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Datavetenskapligt program

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön