Design och det posthumanistiska perspektivet

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Design och det posthumanistiska perspektivet

Detta är en kurs på avancerad nivå där du får undersöka vad ett posthumanistiskt och icke-antropocentriskt perspektiv kan betyda i en designkontext. Vad innebär det till exempel att uppmärksamma och ta hänsyn till aktörer som inte är människor? Vilka blir konsekvenserna av att objekt omförhandlas till subjekt? Hur kan vi utmana det dualistiska tänkandet som präglar den moderna västvärlden?

Under kursen utvecklar du ett eget projekt i mötet mellan dina intressen, dina konstnärliga verktyg samt teori, begrepp och referenser från posthumanistiska diskurser. Kursen vänder sig till yrkesverksamma designer och närliggande discipliner, exempelvis arkitekter och bildkonstnärer.

I det egna projektet ska du kritiskt undersöka hur design och det posthumanistiska perspektivet kan påverka och utmana hållbarhetsfrågor. Exempel på frågeställningar och ämnen att undersöka är utnyttjandet av naturresurser, upprätthållandet av livsviktiga ekosystem, rättvisefrågor, hur normer påverkar förhållandet mellan människor och fler-än-människor samt hur design har inflytande över människors påverkan på miljön.

Du examineras genom en muntlig presentation av ditt individuella designprojekt samt en visualisering som tydliggör ditt arbete. Du examineras även på en kort skriftlig uppgift.

Förkunskaper

För tillträde krävs minst 180hp inom design, konst eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Design och det posthumanistiska perspektivet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön