Visa allastudier.se som: Mobil

Ekonomisk geografi 2

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2022-10-13

Ekonomisk geografi 2

När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.

Kurspaketet Ekonomisk geografi 2 består av fyra kurser:

  • Europas ekonomiska geografi, 7,5 hp (ges på engelska)
  • Regionala innovationssystem, kluster och regional politik, 7,5 hp
  • Asiens ekonomiska geografi, 7,5 hp (ges på engelska)
  • Självständigt uppsatsarbete, 7,5 hp

Den första kursen handlar om de ekonomisk-geografiska förutsättningarna i dagens Europa, på supranationell (överstatlig), nationell och regional nivå. Du får lära dig om den institutionella och ekonomiska strukturen i EU samt om EU:s politik som syftar till att öka EU:s konkurrenskraft och att minska de ekonomiska, sociala och regionala skillnaderna i Europa. I den andra introduceras och appliceras centrala begrepp, teorier och forskningsresultat om regionala innovationssystem, kluster och regional utvecklingspolitik. Du får lära dig att tillämpa ekonomisk-geografiska begrepp och teorier genom att göra en analys av valfri region i Europa. Den tredje kursen behandlar de fysisk-geografiska förutsättningarna i ett flertal asiatiska länder. Analys av enskilda länders jordbruk, industrialiseringsprocess samt olika strategier för industrialisering utgör ett viktigt inslag i kursen. Du får också lära dig om frågor som rör regional obalans, teknologipolitik, regional ekonomisk integration samt miljömässiga och sociala frågor i regionen. I den sista kursen får du göra ett självständigt uppsatsarbete kring valfritt ekonomisk-geografiskt problemområde.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs att studenten genomgått EKG101 Ekonomisk geografi: Regional ekonomisk utveckling och global konkurrenskraft, 7,5 hp, EKG102 Ekonomisk geografi: Internationell handel och produktion, 7,5 hp, EKG103 Ekonomisk geografi: Nordens ekonomiska geografi, 7,5 hp och EKG104 Ekonomisk geografi - ett tidsperspektiv, 7,5 hp alternativt EGG101 Ekonomisk geografi, grundkurs; Ekonomisk globalisering och regional utveckling, 30 hp, eller motsvarande kurs.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Ekonomisk geografi 2

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön