Visa allastudier.se som: Mobil

Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
210 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Göteborg
Sista ansökan: 2020-10-14

Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass

Den här utbildningen vänder sig specifikt till dig som redan har yrkeserfarenhet från förskolan - som t ex barnskötare eller obehörig förskollärare i förskola eller förskoleklass. Som utbildad förskollärare är din roll att skapa goda förutsättningar för barn att kunna upptäcka och förstå världen genom ett lekfullt lärande. Förskollärare är ett omväxlande yrke där du använder din kreativitet, kunskap och dina färdigheter för att balansera omsorg, lek och lärande med undervisning i en meningsfull helhet för barn.

På förskollärarprogrammet i Göteborg studerar du i en miljö med omfattande framgångsrik forskning inom området utbildning för yngre barn. Förskollärarprogrammet fokuserar på barns lek och lärande, utveckling och behov av omsorg. Studierna handlar bland annat om barns språk och kommunikation, hållbar utveckling, matematik, digitala medier, samverkan, sociala relationer, konflikthantering, ledarskap, specialpedagogik, styrdokument och bedömning.

Programmet är på fyra år och har en studietakt på 75 %. Schemalagd undervisning med fysiska träffar på universitetet kommer att vara förlagda till en och samma veckodag. Studierna bedrivs i stor utsträckning enskilt och i grupp med stöd av universitetets lärplattform. Innehållet i programmet är samma som i det ordinarie förskollärarprogrammet och leder till en förskollärarexamen på grundnivå som ger dig behörighet att undervisa i förskola och förskoleklass, det vill säga att arbeta med barn i åldrarna ett till sex år.

Innehåll
Förskollärarprogrammet för studenter med yrkeserfarenhet inom förskola/förskoleklass är förkortad med 30 hp i jämförelse med ordinarie förskollärarprogrammet. Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig några kurser, främst i verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Utbildningen består av tre områden:
utbildningsvetenskaplig kärna (52,5 hp läses och 7,5 hp tillgodoräknas = sammanlagt 60 hp)
studier inom det förskolepedagogiska området (105 hp) samt examensarbete (15 hp)
verksamhetsförlagd utbildning (7,5 hp läses och 22,5 hp tillgodoräknas = sammanlagt 30 hp)
 

Utbildningsvetenskaplig kärna
Den utbildningsvetenskapliga kärnan behandlar kunskaper som är centrala i ditt arbete som förskollärare. Den löper som en röd tråd genom utbildningen och tar upp olika aspekter av ditt blivande yrke.

Förskolepedagogik
Studier inom det förskolepedagogiska området fokuserar på att utveckla kunskaper som är nödvändiga för att leda det pedagogiska arbetet i förskolan och förskoleklassen samt att kunna möta förskolebarns behov av omsorg, lärande och utveckling. Du läser även två kurser på avancerad nivå inom det förskolepedagogiska området.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig tre av de fyra verksamhetsförlagda kurserna á 7,5 högskolepoäng, sammanlagt 22,5 högskolepoäng. Under din utbildning genomför du således en verksamhetsförlagda kurs som omfattar sex till sju veckor, motsvarande 7,5 högskolepoäng.

Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på 75 % och kan inte läsas på distans, utan görs på en förskola/förskoleklass. Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Tjänstgöringsintyg
Observera att du måste styrka yrkeserfarenhet via ett särskilt arbetsgivarintyg. Du hittar mer information och blanketten här: https://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet/kommer-du-in

 

Mer information om programmet
https://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Dessutom krävs dokumenterad yrkeserfarenhet från arbete som barnskötare eller motsvarande. Fullständiga förkunskapskrav hittar du under länken nedan: Läs kursbeskrivning på universitetets/högskolans webbplats.

Examen & Intyg

Förskollärarexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: