Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2022 - Göteborg

Hälsoekonomi

NEK305 läses som valbar kurs på kandidatterminen under höstterminen tillsammans med NEK301 Basic Econometrics, samt NEK316 kandidatuppsats i nationalekonomi 15hp.   

Syftet med kursen är att lära studenterna att använda den mikroekonomiska verktygslådan av teori och metoder för att analysera och förstå problemen inom hälsoekonomi. Kursen behandlar breda ekonomiska frågeställningar kring efterfrågan, utbud och produktion av hälso- och sjukvårdstjänster. Särskilt fokus i kursen läggs på vilken roll (asymmetrisk) information inom hälsa, vård och sjukförsäkring har.

Under kursen behandlas också områden såsom finansiering och organisation av hälso- och sjukvård och försäkringar, samt bestämningsfaktorerna för hälsa och hälsobeteende. Kursen kommer också att diskutera fördelningspolitik och ojämlikhet. Studenterna kommer även kritiskt granska både teori och empiriska metoder inom området. Kursen introducerar grundläggande ekonomiska modeller för utvärdering av hälso- och sjukvårdsprogram samt skapar förståelse kring för- och nackdelar som dessa modeller medför.

Kunskaper motsvarande 7,5hp mikroekonomi på fortsättningsnivå rekommenderas för kursen.

______________________________

Valbara kurser vårtermin: NEK302 Development Economics, NEK304 Environmental Economics, NEK307 Policy Evaluation. 

Valbara kurser hösttermin: NEK309 Applied Microeconomics, NEK305 Health Economics, NEK308 Portfolio Investment.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 60hp genomgångna kurser från grund- och fortsättningsnivå i nationalekonomi, varav minst 45hp med godkänt resultat. Förkunskaper motsvarande 15-högskolepoäng i statistik samt minst 7,5hp mikroekonomi på fortsättningsnivå rekommenderas.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Hälsoekonomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön