Internationellt företagande och handel i historiskt perspektiv

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Internationellt företagande och handel i historiskt perspektiv

I kursen diskuteras den översiktliga historiska utvecklingen för världshandeln, drivkrafterna bakom förändring och handelns effekter på samhället. En central aspekt är diskussionen om vikten av handel för tillväxt samt fördelning av rikedom över hela världen. Handelns betydelse för länder med olika grad av industrialisering behandlas. Nära kopplat till den frågan är diskussionen om huruvida protektionism eller frihandel har varit det bästa sättet att främja ekonomisk utveckling.

Kursen behandlar också storföretagens utveckling. Målet är att uppnå en förståelse för den nuvarande situationen genom att studera företagens historia. Hur uppkom de första storföretagen, inom vilka politiska och ekonomiska ramar bedrevs deras verksamhet? Detta är en viktig grund för att förstå den moderna diskussionen kring multinationella företag idag. Dessa anklagas ofta för att bidra till sociala orättvisor i tredje världen idag. Även i vår egen tid har regelverken givetvis stor betydelse för företagen. Stater kan genom lagstiftning påverka multinationella företags verksamhet, även tullar, skatter, reglering av lönesättning är viktiga för företagen. En viktig fråga som behandlas under kursen är i vilken grad som storföretagen idag bidrar till tillväxt och omfördelning av resurser och tillväxt.

Förkunskaper

Behörig att antas till kursen är den som uppfyller villkor för fordringarna för kandidatexamen 180 hp, inklusive ett examensarbete på 15 hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B eller motsvarande resultat på ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL, IELTS.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Internationellt företagande och handel i historiskt perspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön