Visa allastudier.se som: Mobil

Jesus bland den tidiga judendomens messiasgestalter

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans, Göteborg
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start


Göteborg
Vår 2021

Distans
Vår 2021

Jesus bland den tidiga judendomens messiasgestalter

Nya testamentets texter förenas av tron på Jesus som Kristus, Messias. Men gav Jesus själv uttryck för en messiasidentitet, och i så fall vilken sorts messias ville han vara? I den här kursen tar vi del av den mångfald av messiasföreställningar som förekom i judendomen vid vår tideräknings början. Vi studerar texter ur Nya testamentet och tidigjudiska skrifter för att kunna bedöma hur Jesus förhöll sig till sin samtids litterära och historiska messiasgestalter. Dessutom granskar vi hur forskare går tillväga för att rekonstruera den historiske Jesus och övar oss i att själva tillämpa metoderna på evangelietexter som handlar om Jesus som messias. Vi tar också upp frågan om sådana rekonstruktioner kan ha någon betydelse för samtida judisk-kristen dialog.

Förkunskaper

Kandidatexamen om 180hp, varav minst 90hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15hp. Behörig är också den som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning eller motsvarande utländsk examen. Utöver detta krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Jesus bland den tidiga judendomens messiasgestalter

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: