Journalistiskt berättande i text och bild

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
30 hp
Heltid
Distans
Startdatum: Vår 2023 - Distans

Journalistiskt berättande i text och bild

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om det journalistiska berättandet och vill utveckla ditt språk i text och bild. Kanske använder du redan i dag journalistiska verktyg i din vardag, men vill få fördjupad kunskap om den berättande journalistiken. På den här distanskursen kommer du att få skriva och fotografera, arbeta med reportage och porträtt. Fokus ligger på det längre bild- och textberättandet. Du får också lära dig grunderna om vilka lagar och regler som omger journalistisk verksamhet.

Att skildra händelser och personer i text och bild är både spännande och utmanande. Med rätt verktyg blir det dessutom både roligare och lättare.

Kursen förutsätter att du har goda kunskaper i det svenska språket och god förmåga att uttrycka dig i skrift.

Undervisningen, som sker på distans, består av föreläsningar, workshops, kreativa övningar, grupparbeten, seminarier och till stora delar självständigt arbete där du skriver och fotograferar. Tillsammans i mindre grupper och med lärare diskuterar du sedan texter och bilder i digitala mötesrum.

Du blir inte journalist genom att gå kursen. Är du intresserad av att utbilda dig till journalist, är du välkommen att söka JMG:s treåriga kandidatprogram (https://jmg.gu.se).

Mer information
Journalistiskt berättande i text och bild är en fristående kurs på 30 hp. Kursen är på helfart. Undervisningen sker på distans med 2-3 tvådagarsträffar på campus i Göteborg under terminen. I kursen ingår moment som bygger på att studenten själv har tillgång till dator och systemkamera.

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet

Länk till kursplan

Delkurser
Journalistiskt berättande i text och bild består av fem delkurser:

1.  Text A (6 hp)
Delkursen ger studenten en inblick i och verktyg för genren berättandejournalistik. Praktiska uppgifter varvas med teoretiska moment.

2.  Bild A (6 hp)
Delkursen ger studenten en inblick i och verktyg för bildjournalistikens genrer, samt grunder i bildbehandling. Praktiska uppgifter varvas med teoretiska moment.

3.  Text B (7,5 hp)
Delkursen ger fördjupade verktyg för, och kunskaper om, den journalistiska textens dramaturgi. Praktiska uppgifter varvas med teoretiska moment.

4.  Bild B (7,5 hp)
Delkursen ger fördjupade verktyg för och kunskaper om bildberättandets dramaturgi. Praktiska uppgifter varvas med teoretiska moment.

5.  Lagar och etik, källkritik (3 hp)
Delkursen ger grunderna i de lagar och regler som omger den journalistiska verksamheten, samt verktyg för att värdera källors relevans och tillförlitlighet.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Journalistiskt berättande i text och bild

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön