Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-02-28

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst

Kandidatprogrammet i konsthantverk tar sin utgångspunkt i material, teknik och konstnärliga processer. Utifrån din valda inriktning inom keramikkonst undersöker du materialet lera genom olika uttryckssätt och sammanhang. Området keramikkonst utvecklas ständigt i dialog med andra konstområden, samhället och historien och kan innefatta allt från den handdrejade koppen till lerbaserad performance.

Målet är att du ska utveckla en förtrogenhet med materialet parallellt med ditt konstnärliga språk och ett medvetet förhållningssätt till olika möjligheter att verka inom keramikkonst-området.

HDK-Valands miljöer är välkomnande och inspirerande. Du får tillgång till välutrustade verkstäder där specialiserade tekniker vägleder och våra lärare stödjer din utveckling. Du har tillgång till keramikverkstaden med en egen arbetsplats 24 timmar om dygnet under hela läsåret och du har universitetets Konstbibliotek nära till hands inom skolans väggar. Dessutom disponerar institutionens keramikavdelning en unik ugnspark med olika vedeldade ugnar och en ateljé på Nääs utanför Göteborg. HDK-Valand samarbetar med en rad motsvarande utbildningar runt om i världen som möjliggör utbytesstudier under din utbildning.

Om utbildningen

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt, kritiskt tänkande och skapande. Du vägleds under tre år mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området. Stor vikt läggs vid din konstnärliga utveckling där diskussion och handledning, både individuellt och i grupp, är en betydelsefull del av undervisningen. Under utbildningen gör vi återkommande utställningar, studiebesök och resor där du får möta publik och yrkesverksamma konstnärer. Detta ger dig en bra inblick i vad som händer inom samtida konst och konsthantverk.

Kurser i visuell gestaltning, teori och historia, skrivande och presentationsteknik sker tillsammans med studenter från inriktningarna i smyckekonst och textilkonst, liksom seminarier kring ämnen som berör konstnärligt skapande och rollen som yrkesverksam konstnär. Undervisning inom material och tekniker är generellt fokuserad på keramikområdet, övriga verkstäder kan användas i mån av plats och i samråd med ansvariga tekniker.

Innehåll

Det första året introduceras du till området keramikkonst genom olika tekniker, arbetsmetoder och uttryck. Du får även undersöka och utveckla din arbetsprocess och ditt konstnärliga språk.

Under det andra året tillägnar du dig fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck genom att koncentrera dig runt teman i längre kurser och projekt. Du får också tillfälle att sätta keramikkonst-området och ditt eget konstnärliga språk i relation till omvärld, samtid och historia.

Tredje året bygger du vidare på dina kunskaper och använder dem för att självständigt formulera dina projekt inom ramen för kurser och uppgifter. På så sätt får du etablera och förstärka ditt konstnärliga språk. Under vårterminen genomför du ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta som konstnär med specialkunskaper inom området keramik. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i Konsthantverk med inriktning keramikkonst.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Konstnärlig kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön