Visa allastudier.se som: Mobil

Konstnärligt kandidatprogram i Textil - Kropp - Rum

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Bengtsfors
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2022 - Bengtsfors

Konstnärligt kandidatprogram i Textil - Kropp - Rum

Programmet riktar sig till dig som vill utforska textil och dess uttrycksmöjligheter och arbeta gestaltande i relation till kropp och rum. Scenen är ett av dessa rum där du arbetar konstnärligt med kostym, unika plagg och kläder sett i ett vidare perspektiv.

Projekten bedrivs på ett utforskande, reflekterande sätt i relation till samtiden och du placerar dig i sammanhang där erfarenheter, förhållningssätt och nya perspektiv utvecklas. Formgivning, konsthantverk och konst relateras till rum, kropp och identitet i dialog med det textila fältet.

Omgiven av den vackra naturen i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger HDK-Valand Steneby. I välutrustade verkstäder har du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i textila tekniker som exempelvis mönsterkonstruktion, sömnad, stickning, vävning, textiltryck, broderi, plissering, färgning.

Om utbildningen

Under utbildningens tre år utvecklar du ett eget förhållningssätt till det textila ämnesområdet och får fördjupade kunskaper i material, metoder och uttryck. Arbetet sker till stor del i projektform där tekniska, materialmässiga och funktionella krav relateras till rums- och gestaltningsproblematik.

Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori, vår omvärld, samtid och historia.

Kurser i Visuell gestaltning och kommunikation samt Teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK-Valand vid Steneby.

Undervisningsspråket är svenska. Föreläsningar och handledning kan ske på engelska.

Besök Textil - Kropp - Rum på Facebook!

Innehåll

Det första året ägnas till stor del åt att i olika självständiga projekt utforska textila material och tekniker både färdighets- och uttrycksmässigt. Samtidigt uppmuntras du att reflektera över din relation till konsthantverkets och formgivningens problematiker. I projekten stimuleras du till ett undersökande arbetssätt i den konstnärliga processen och även att kommunicera dina val av metoder, både skriftligt och muntligt.

Under andra året arbetar du i längre projekt då du fördjupar dina hantverkskunskaper och ditt personliga gestaltningsmässiga förhållningssätt i olika kontexter och sätter dem i relation till samtiden. I takt med att du erövrar nya kunskaper, färdigheter och förhållningssätt ställs successivt högre krav på analys och fördjupning samt att planera och att genomföra projekt inom givna tidsramar.

Det tredje året fördjupar du dig ytterligare inom hantverket, formgivning och gestaltning då du i huvudsak själv planerar ditt studieupplägg. Projektens innehåll utformas individuellt och bestäms i samråd med lärare/handledare. Det egna gestaltningsområdet, etik och värderingar utgör frågeställningar för projekten. Stor vikt läggs på kontextanalys, kommunikation och interaktion med omvärld. Det ges även utrymme för praktik och utbyte under året. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Konstnärlig kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt kandidatprogram i Textil - Kropp - Rum

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön